30238

Az Európai Bizottság az eredményes tárgyalásokat követően feloldotta a Társadalmi Megújulás Operatív Program felfüggesztését és újraindult a Brüsszelbe benyújtott számlák kifizetése. A héten 94 milliárd forint érkezett hazánkba.

A Bizottsági Audit során kifogásolt gyakorlatok nem rendszerszintű hibák voltak, egyedi problémák mutatkoztak a kiválasztási eljárások során. A Bizottság munkatársai többek között kifogásolták azt, hogy egyes konstrukciók esetén, amikor a rendelkezésre álló keretet a beérkezett igények sokszorosan meghaladták, az intézményrendszer sorsolással választotta ki a nyertes pályázatokat.

Az Európai Bizottság megfelelőnek ítélte meg a magyar fél lépéseit, amelyeket azért tett, hogy a kifogásolt gyakorlatokat megszüntesse, így újra megindult a Brüsszelbe benyújtott számlák kifizetése, ennek köszönhetően több mint 318 millió euró – mintegy 94 milliárd forint – érkezett a hét folyamán Magyarországra.

A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően a Bizottság minden ponton elfogadta Magyarország álláspontját. A teljes TÁMOP pénzügyi korrekció a támogatási időszak végére legfeljebb 3,2 milliárd forint körüli összeget tehet ki. A feloldáshoz szükséges 23 millió forint visszafizetése a Bizottság felé megtörtént, és ezzel lehetővé vált a mintegy 94 milliárd forint kifizetése Magyarország részére.

A 3,2 milliárd forintot újra fel lehet használni, új támogatásra jogosult projektekhez.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kifizetések ideiglenes felfüggesztése nem érintette azokat a TÁMOP-os projekteket, amelyek számlát nyújtottak be az intézményrendszerhez. A kedvezményezetteknek ugyanúgy kifizette az intézményrendszer számláik ellenértékét, ahogy a felfüggesztés előtt. A felfüggesztés mindössze a Magyarország és a Bizottság közötti elszámolást érintette, ebből a kedvezményezettek nem érzékeltek semmit.

Forrás: Hírközpont

2013. november 14. 10:07 | Haladó, Pályázatok