30324

Az internet nem felejt! címmel új tudatosító programot indít középiskolásoknak a KIM. ” A médiatudatosság és az arra való törekvés nemcsak oktatási, hanem össztársadalmi kérdés, ezért a KIM Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának szerepvállalása ezen a területen kulcsfontosságú” – hangsúlyozta Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

November 12-én az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet “Média – oktatás – Médiatudatosság az oktatásban” című konferenciáján hozzátette: a tárca gyermekbarát igazságszolgáltatási programjának újabb lépéseként olyan tudatosító programot indít, amely felhívja a középiskolások figyelmét a világháló és a közösségi média veszélyeire, s így azok tudatos használatára.

Az államtitkár az előadásában kiemelte, hogy ma felnövekvő generációnál a szocializáció hagyományos színterei (család, iskola, kortárscsoportok) mellett egyre jelentősebb szerepet tölt be a tömegkommunikáció és a média. Így egyre fiatalabb korra tolódik ki az internethasználat, tehát egyre több gyermek használja az internetet úgy, hogy a szülők és általában a felnőttek sem az ezzel kapcsolatos lehetőségekről, sem a veszélyekről nem beszélgetnek velük. Felmérések szerint  ma már a 7-10 éves korosztály közel fele látogatja közösségi oldalakat, a 14 évnél idősebbeknél ez az arány már eléri a 75 %-ot, így kulcsfontosságú felkészíteni a fiatalokat arra, hogy mivel járhat mindez.

Balatoni Monika hozzátette, hogy sem a tiltás, sem a kérdések és problémák zárójelbe tétele nem lehet megoldás, annál inkább az érintett korcsoportok közvetlen megszólítása és tájékoztatása, ezért a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is ezt helyezte a gyermekáldozatok védelmében tett lépései középpontjába.

A gyerekbarát igazságszolgáltatás részeként, a minisztérium és a Drámapedagógiai Nevelést Segítő Alapítvány közös “Osztályfőnöki óra-programja” sikerét követően – amely a 14-16 év közötti fiatalok számára drámapedagógiai módszerek alkalmazásával teszi megismerhetővé az igazságszolgáltatás világát – egy új területen indítja el az újabb pilot projektjét. “Az internet nem felejt” program a közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet, például arra, hogy aki egyszer már feltöltött képet a legnagyobb közösségi oldalra, vagy akár csak regisztrált, az a későbbi törlések ellenére sem tűnik el a világhálóról – emlékeztetett az államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy a “gyermekbarát internet” megvalósulása a legfőbb célkitűzése a minisztérium második, gyermekbarát intézkedéseket tartalmazó törvénycsomagjának, amely hamarosan a kormány elé kerül. Ennek fő célja, hogy szűrhetővé váljanak a gyermekek számára hozzáférhető internet-tartalmak, valamint lehetővé teszi, hogy a gyermekek személyiségi jogai megsértése esetén fel lehessen lépni az internetszolgáltatónál.

Emellett a játékszoftvereken is kötelező lenne a 18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmakra való figyelmeztetés feltüntetése. A jogszabályi előírások hatékony érvényesítését és a médiatudatosság növelését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tanácsadó testületeként létrejövő Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal segítheti majd.

Videó az előadásról

Forrás: Hírközpont

2013. november 13. 10:27 | Biztonságos internetezés, Haladó