31452

Elfogadott és itthon is kezd elterjedni a távmunka, a mobil munkavégzés. Tipikusan férfiakat foglalkoztatnak ilyen módon, akik több mint száz kilométerre is lehetnek munkáltatójuk irodájától.

Péter reggel fél kilenckor ébred. Elkészíti kávéját, kényelmesen elolvassa az aznapi híreket, majd kilenc órakor – még mindig pizsamában – a vállalati laptopot is bekapcsolja, megnézni, vannak-e sürgős teendők. Ha nincsenek, akkor a szokásos szoftverfejlesztési feladataival kezd el foglalkozni. Vagyis elkezdődött a munkanapja.

Ibolya két gyermekével vidéken, a fővárosi zajtól 70 kilométerre lakik. Könyvelési munkáját számítógépen végzi nappal, mikor az otthon lévő kétéves alszik, vagy este, mikor már az egész család ugyanezt teszi. Ha a gyermekek nem betegek, akkor hetente egyszer az értekezletre is bemegy. Soha sem volt gondja a határidőkkel, megbízhatóan, pontosan elvégzi a rá bízott feladatokat.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint 50 ezer körül vannak, akik képzeletbeli Péterünkhöz és Ibolyához hasonlóan otthonról, távmunkában végzik munkájukat. De sokkal többen, becslések szerint 200 ezren rugalmasan, a mobil- és távmunkát irodai munkavégzéssel vegyítve keresik az internet-előfizetésre valót.

Sok a kiaknázatlan terület

Érezhetően megnőtt a mobil munkavégzés aránya Magyarországon – véli Bogdán Imre, a Motorola Solutions ügyvezető igazgatója. A növekedés ellenére itthon sok terület még nincs kiaknázva a mobil munkavégzés tekintetében. Hiszen, ha végeznek is munkát mobilan a vállalat alkalmazottai, megfelelő, ipari használatra szánt informatikai eszközök nélkül sajnos csak félmunkát tudnak végezni, a munka az irodában tovább folytatódik.

Az ügyvezető igazgató szerint a minőségi szolgáltatás jegyében egy kábeltévés, internetes szerelőnek is lehet adni ipari okostelefont, amellyel biztonságban tud csatlakozni a vállalati rendszerekhez, és azonnal minden adatot rögzíteni tud munkájával kapcsolatban. Egy mosógépszerelő ugyancsak a vállalati környezethez illeszkedő ipari okostelefonon tudja leadni a rendelést egy adott alkatrészre, így az ügyfelet azonnal tájékoztatni tudja, hogy az mennyibe kerülhet, mikorra érkezik meg.

A mobil munkavégzést, a távmunka elterjedését segíti elő a Motorola várhatóan jövő évben megjelenő mobilfizetési megoldása. A rendszer erőssége, hogy a pos-terminálhoz nem kell külön sim-kártyát vásárolni, az az okostelefonhoz csatlakozik, pont ahogy a nyomtató is, amely a törvény által előírt bizonylatot állítja elő. Az adatokat a meglévő mobil-infrastruktúrát kihasználva az okostelefon továbbítja. Bogdán Imre ebben a tekintetben jónak tartja, hogy az egyik élelmiszeráruház-lánc már elindította webshopját (egyelőre Budapesten és a környéki agglomerációban érhető el). Ez a nagy cég meghonosíthatja a mobilfizetési kultúrát, ami húzóerővé válhat a többi szereplő számára is.

A html5, a webes alkalmazások korszakában a hardver egy eleve titkosított csatornán csatlakozik az adatbevitelt lehetővé tevő vállalati weboldalhoz. Vagyis a készülék nem tárol adatokat, hanem csupán továbbítja azokat a vállalati alkalmazás felé – az irodában is hasonló felülettel és adatbeviteli módszerrel dolgoznak, mint terepen.Optimalizált munkakörülmények

Magyarországon a munkáltatók számára a távmunka egyre szerethetőbbé válik. Az elmúlt egy évben másfélszer több cég kereste fel tanácsért a Magyar Távmunka Szövetséget (MTMSZ-t), mint korábban – mondta el nekünk Tóth Adrienn elnökségi tag. Szerinte amikor a vállalatok távmunkában gondolkodnak, akkor az irodaterek optimalizálását is meg szeretnék oldani a desk-sharing (közös, megosztott munkahely) bevezetésével, családbarát munkahelyeket szeretnének kialakítani, miközben a munka és magánélet egyensúlyának megteremtésén fáradoznak.

Milyen az igazi távmunkás?

Tóth Adrienn tapasztalata szerint a távoli munkavégzésre azok alkalmasak, akiknek a szakmai felkészültsége átlagon felüli, hiszen távolból nehezebb csak úgy átrohanni a szomszédos irodába támogatást kérni. A szakmai tudáson kívül a személyiség is kulcsfontosságú: a távmunka azoknak kedvez, akik kellő önállósággal és szervezettséggel képesek beosztani, megtervezni feladataikat és a határidőket. Hatékonyan kommunikálnak, a hirtelen felmerülő problémákat tudják kezelni és közvetlen ellenőrzés nélkül is képesek minőségi teljesítményt nyújtani.

Biztosan nem ajánlott azoknak az állandó távoli munkavégzés, akik igénylik a folyamatos személyes kontaktust és szociális közeget, munkájukban kevésbé alkalmasak az önálló munkavégzésre; írásosan, virtuálisan kevésbé képesek hatékonyan kommunikálni, zavarja őket az elszigeteltség.

Nem keres kevesebbet

Az, hogy valaki távmunkás, nem jelenti azt, hogy kevesebbet keresne. Viszont a munkáltató kihasználhatja a regionális munkabér-különbségeket. Ha egy budapesti cég vidéki munkaerőt foglalkoztat távmunkában, esetenként 30 százalékos is lehet a megtakarítás. Továbbá kisebb irodát kell bérelni, olcsóbb annak a fenntartása, nem kell támogatnia az alkalmazott napi munkába járását, csökkennek a táppénzes napok.

Attól, hogy valaki távmunkás, még aktívan tud csatlakozni a cég mindennapi életéhez. A távmunkásnak láthatóvá kell tennie munkáját, folyamatosan kommunikálnia kell kollégáival, a közvetlen felettessel nemcsak írásban, hanem a virtuális platformokon keresztül is. A távmunkásnak illik betartani a kitűzött határidőket, jó, ha bejár a heti, havi megbeszélésekre, a vállalati eseményekre, csapatépítő eseményekre. Fontos, hogy folyamatosan kérjen visszajelzést a munkáltatótól, és ossza is meg tapasztalatait. Ha viszont nem működik a távmunka, akkor illik erőltetni, lehetőséget kell hagyni a visszatérésre.

Betelt az iroda

Idén indított egy távmunka-pilotprogramot az IT Services Hungary, ebben a kollégák 5 százaléka otthonról dolgozott. Jövőre szélesebb körre is kiterjesztik – ismertette Forgács Judit hr-igazgató. Kénytelenek voltak kipróbálni a távmunkát, mert debreceni telephelyükre kitehették volna a „Megtelt” táblát. De Veszprémből is foglalkoztatnak munkatársakat, akiknek így nem kell Budapestre utazgatni.

A cégnél számos olyan munkakör van, amelyben az emberek nemzetközi virtuális teamek tagjaiként dolgoznak, számukra nagyon hasznos a távmunka akkor is, amikor a hazaitól eltérő időzónában levő külföldi kollégákkal együtt végeznek munkát.

Ha valaki távmunkás szeretne lenni, kérnie kell, és vezetője jóváhagyása után már az új foglalkoztatási formában dolgozhat az IT Servicesnél. Ha viszont nem jön be ez a munkaforma a munkaadó vagy munkáltató részéről, akkor visszatérhet bejárós kollégának, ebben nincs megkötés. Sem bérezés, sem elvárás, teljesítmény tekintetében nincs különbség a különböző munkaformákban dolgozók között.

Kiemelten figyelnek a vállalatnál a biztonságra: a távmunka engedélyezését kockázati értékelés után engedélyezik, és több infrastruktúra-elem meglétéhez kötik. Például otthon is zárható szekrényekben kell tárolni a dokumentumokat, titkosított merevlemezes laptopot kell használni, vpn-nel kapcsolódnak a vállalati szerverhez. Az adatszivárgást többek között úgy előzik meg, hogy a gépekről csak titkosított usb-tárolóra másolhatók ki információk, illetve előírás, hogy az adatokat kötelezően a céges szerveren kell tárolni. A fizikai védelemre is gondolnak: otthon is kötelező a céges munkára használt gépet az asztalhoz láncolni. (Nem kutyalánccal; erre való a Kensington-lock. – a szerk.)Az eredmény a fontos

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Sonrisánál a feladatokból adódóan mindenkinek lehetősége van távmunka formában, „home office”-ból dolgozni – mondja Szurdi Miklós ügyvezető igazgató. A több mint 50 főt foglalkoztató cégnél az a gyakorlat, hogy az új munkatársak az első 3-6 hónapot az irodában töltik, így megismerhetik egymást, a cég pedig a munkavállaló szakmai hozzáértését, képességeit, munkájának minőségét. A kölcsönös bizalom kialakulása után alkalmi jelleggel már indulhat is a távoli munkavégzés – de már az is előfordult, hogy a kisgyermekes kollégát a kezdetektől részleges távmunkában vették fel.

Meglévő munkatársaiknak is adott a lehetőség: kérhetik, hogy dolgozhassanak otthonról is. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ad hoc és részleges távmunka sokkal kezelhetőbb és élhetőbb a munkavállalók és vezetők részéről egyaránt. Így biztosított a rugalmasság, szabadság és a munkahelyi vérkeringés, a személyes és szakmai kapcsolatok működőképes ötvözete.

Kreatív vállalat lévén a távmunkát azért választották, mert hatékony, rugalmas és motivál. Szurdi Miklós szerint a szoftverfejlesztésben az eredmények a legfontosabbak, nem pedig az, hogy ki mennyit tartózkodik benn az irodában. Ebben az értelemben rugalmasságot tud adni, a kollégák sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mint egy rögzített irodai környezetben – a verziók átadása előtti nagyobb hajrákat is jobban tudják kezelni. A másik fontos szempont, hogy a flexibilitás, amelyet térben és időben biztosítani tudnak a csapatnak, valódi hozzáadott értéket teremt a dolgozók elégedettsége révén.

Papírmentes virtuális irodában

A Ricoh Magyarországnál csak a raktáros nem dolgozhat távmunkában, a csapat többi tagjára a mobil munkavégzés, a távmunka jellemző – ismertette Schlemmer Noémi hr-menedzser. Az IT Serviceshez hasonlóan a magyar és osztrák leányvállalatnál ebben az évben egyszerre indítottak el egy projektet, amelynek részeként a mobil munkavégzést is bevezették. A mobil- vagy távmunka önkéntes, kérni lehet, a munkavégzéshez minden infrastrukturális eszköz adott. A meglevő lehetőséget minden munkavállaló olyan mértékben használhatja ki, amilyenben megfelelő a számára.

Azt tapasztalták, hogy bizonyos tevékenységek sokkal hatékonyabban végezhetők távolról, a munkavállaló által választott környezetben, ezért a távmunka bevezetésével a hatékonyság növekedésére számítanak. A távmunkás az otthonában ugyanazzal az eszközzel dolgozik, mint az irodában: a laptopjával. Vpn-en csatlakozik a céges hálózathoz, az otthon lévő gépen ugyanazok a céges előírások érvényesek, mint az irodában. A vállalatnál papírral szinte alig dolgoznak, az alkalmazott nem hordozgat magával vaskos papírkötegeket, a dokumentumok a központi fájlszervereken érhetők el. A technikai és munkafolyamat-szervezés mellett céges szabályzatokban és a munkaszerződésben adminisztratív oldalról is biztosítják a céges adatok biztonságát.

Mire való a home office? 

A távmunka nem munkakör, hanem rugalmas munkaszervezési módszer, elsősorban adott feladatokra definiálható. Így olyan feladatokat lehet ellátni, amelyek

– szellemi aktivitást igényelnek,

– erősen támaszkodnak az információs feldolgozásra,

– jól meghatározott céljaik és világosan mérhető eredményeik vannak,

– a munkavégzés számítógépen történik,

– a kapcsolattartás elektronikusan is megvalósulhat.

Távmunkára „termett” a szoftverfejlesztés, a projektmenedzsment, egyes call centeres feladatok, könyvelés, bérszámfejtés.

Távmunka-számok 

Magyarországon a távmunka tömeges térhódítása még várat magára. Jelenleg a 15–74 év közötti foglalkoztatottak mindössze 3 százaléka dolgozik így – áll a KSH adataiban. Az Egyesült Államokban a munkavállalók egynegyede, az Európai Unióban a foglalkoztatottak 13 százaléka távmunkás. Az EU-ban a csúcstartó Hollandia és Dánia 20 és 18 százalékkal, a sereghajtó Portugália 2 százalékkal.

Hazánkban a rendszeresen távmunkázók 41 700-an, az alkalmiak 52 700-an vannak. Távmunka terén a férfiak vezetnek: a „rendszeresek” között mintegy 25 ezren vannak, míg a nők csak 17 ezren.

A Magyar Távmunka Szövetség Kisgyermekes Munkacsoportja 2012-ben készített egy munkáltatói felmérést a távmunka elterjedtségéről. A válaszadó 110 vállalat 60 százalékánál engedélyezik szóban alkalmanként a távoli munkavégzést. A válaszadók negyedénél van részleges vagy folyamatos távmunka. Iparág szerint az ikt-szektor cégei tudnak rugalmasak lenni, ahol 20 százalékos távmunkásarányt mértek, a pénzügyi és banki szektorban csak 3 százalékot.

Forrás: IT Business

2013. december 6. 13:44 | eMunka, Haladó