48773

Egy magyar fejlesztőcsapat készítette el azt az alkalmazást, ami a Facebook “gyári” hírfolyamával ellentétben csak azt jeleníti meg számunkra, ami valóban érdekelhet minket. Megmutatjuk, miben hiánypótló a LInKE!

Egy 2013-as kutatás szerint az amerikai internetezők egyharmada a Facebookot tekinti elsődleges hírforrásának, és azt tapasztaljuk, hogy sok magyar felhasználó információigényét is bőven kielégíti az, ami szembejön velük a hírfolyamon. Ezzel az a bökkenő, hogy a Facebook meglehetősen önkényesen jeleníti meg a posztokat, így ha nem nyitjuk meg külön a kedvenc oldalainkat, rengeteg olyan cikkről és szórakoztató tartalomról csúszunk le, amelyek amúgy érdekelnének minket.

Pontosan ezt a problémát szeretné orvosolni a LInKE nevű magyar fejlesztésű alkalmazás, amely az érdeklődésünk és az eddigi aktivitásunk alapján állít össze nekünk egy személyre szabott hírfolyamot. “A képlet – melyet magunk között csak LInKE formulaként emlegetünk – nem a saját hálózatunkon belül vadássza össze a számunkra érdekes tartalmat, hanem a rendszerben lévő öszes adat vizsgálatával állítja össze a releváns linkek listáját.” – mondta Gayer Zoltán szociológus, a BKF oktatója és a LInKE ötletgazdája. .

Az így kapott alternatív News Feed a felhasználói bázis növekedésével egyre relevánsabbá válik majd, de a készítők elmondása szerint már most 1000 user mellett is rengeteg olyan érdekes tartalomhoz juthatunk el, amivel valószínűleg a Facebook hírfolyamán nem találkoztunk volna.

A LInKE talán legvonzóbb tulajdonsága, hogy a “gyári” hírfolyammal ellentétben itt folyamatosan friss tartalmakat találunk, (amit már egyszer láttunk, az garantáltan nem jön velünk szembe újra) és sokak örömére a .gif animációkkal is gond nélkül megbirkózik. “Az algoritmusunk teljesen más, mint a Facebooké. Mi kétféle ajánlatot teszünk: egy hálózati elemzésen alapulót, illetve egy olyat, ami a kapcsolódási arány alapján jön, az utóbbi folyamatos, az előbbit pedig naponta számítjuk ki.” – tudtuk meg a fejlesztőcsapat egyik tagjától, Birtalan Dánieltől.

Az egyéves fejlesztés és tesztelés után végül márciusban startolt el a szolgáltatás, ami egyelőre csak böngészőből érhető el, de hamarosan megérkezhet az iOS-es illetve az androidos alkalmazás is.

Forrás: SocialDaily Magyarország

 

2014. április 2. 08:48 | Magyar sikerek