Global Business Technology

2014. július 13-án tartották Pekingben a ”Távközlési magvak a jövőnek” (Telecom Seeds for the Future) tanulmányút megnyitó ünnepségét, amelynek keretében tizenegy magyarországi egyetemi hallgató és oktató tanulmányozza két héten keresztül a legfejlettebb távközlési technológiákat, ezen belül a következő generációs – LTE és 5G – mobilhálózatokat a Huawei negyvenezer főt foglalkoztató shenzheni központjában.

A ”Távközlési magvak a jövőnek” program a Huawei gyakorlatorientált tehetséggondozó képzése, melynek célja, hogy az informatika oktatás során tanultak és az iparban szükséges gyakorlati tudás között lévő távolságot áthidalja. “A tehetség és a tudás az ipar fejlődésének egyik mozgatórugója. Különösen igaz ez az információtechnológia (ICT) területére, amelynek fejlesztései folyamatosan változásokat hoznak az üzleti modellekben és a fogyasztói elvárásokban egyaránt. Ezért van égető szükség olyan szakemberekre, akik ezeket a kihívásokat kezelni tudják, és versenyképes tudással mozognak otthonosan az oktatásban, az iparban és a mindennapokban egyaránt.” – mondta Bin Yun Song, a Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgatója. A program keretében a Huawei közvetlen kapcsolatot hoz létre az oktatás szereplői és az ipar között, gyakorlat- és piacorientált képzést biztosít a résztvevőknek.

A Huawei 2014 tavaszán hirdette meg a programot Klinghammer István, korábbi felsőoktatásért felelős államtitkárral és Xiao Qian, kínai nagykövettel Magyarországon, amelyre valamennyi hazai felsőoktatási intézményből pályázhattak a távközlés iránt érdeklődő hallgatók, doktoranduszok és egyetemi oktatók. A beérkezett jelentkezéseket a Huawei szakmai bizottsága bírálta el. Az értékelés során figyelembe vették, többek között a tanulmányi előmenetelt és eredményeket, az iparágban eddig szerzett tapasztalatokat valamint a tudományos publikációkat is.

A fiatalok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről (BME), a győri Széchenyi István Egyetemről (SZE) és a Budapesti Corvinus Egyetemről kerültek be végül a programba, akiket Pekingben a tanulmányút ünnepélyes megnyitóján Szilas Cecília, Magyarország Kínába akkreditált nagykövete és Philip Jiang, a Huawei Technologies Group globális elnök-helyettese köszöntött.

Péceli Gábor, a BME rektora a sikeres BME-s hallgatói jelentkezések után hangsúlyozta, hogy a felsőoktatás magas szinten tartásához változatlanul elengedhetetlen a nagyvállalatok bevonása. Földesi Péter, a SZE rektora örömét fejezte ki, hogy a nagy hagyományú, kiterjedt munkaerőpiaci kapcsolatokkal rendelkező győri távközlési tanszékről szép számmal kerültek hallgatók a nemzetközi távközlési oktatási programba. A programban a magyar fiatalok mellett több mint 20 ország – többek között Ausztrália, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Marokkó, Indonézia, Svédország Thaiföld – hallgatói és oktató vesznek részt.

Forrás: SG.hu

2014. július 15. 14:00 | Magyar sikerek, Vezető cikk