children friend girls playing internet with smartphone

Tízből egy család veszítette már el adatait vagy pénzét a gyerekek internetezése miatt. A Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatásából kiderült, hogy az európai felhasználók 13 százaléka veszített már el pénzt vagy fontos adatot a gyerekek online ténykedése miatt. Ez a szám arra enged következtetni, hogy bár a gyermekek fokozott kiberfenyegettségnek vannak kitéve, ők maguk is okozhatnak problémákat a szüleiknek.

Ez a százalék nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a válaszadók 47 százaléka azt gondolja, hogy a gyermekei keveset tudnak a számítástechnikáról, és 28 százalékuk pedig azt, hogy a kiberveszélyekről szinte semmit sem tudnak. A tudatosság ilyen mértékű hiánya kockázatot jelent a szülőknek, akik megengedik a gyermekeiknek, hogy okostelefonjukat vagy más eszközüket használják.

A válaszadók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy előfordult már, hogy a gyermeke véletlenül fontos tartalmat törölt a készülékéről, míg a válaszadók 10 százaléka találkozott már nem várt online számlaértesítőkkel, amikor a kicsik online voltak. Mindent összevetve, minden tizedik megkérdezett szülő beismerte: megesett már, hogy veszített el pénzt vagy fontos adatot a csemeték online tevékenysége miatt.

Mindezek ellenére, csupán a szülők harmada készült fel az ilyen veszélyekre: mindössze 32 százalékuk aggódik amiatt, hogy a gyermeke szülői engedély nélkül költekezne online, és alig 29 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nyugtalanítja, bizalmas információkat osztanának meg a világhálón.

Ugyanakkor a szülők a legkülönbözőbb módszereket vetik be, hogy elkerüljék a bajokat és megóvják a kicsiket az online veszélyektől. Például, 34 százalékuk személyesen ellenőrzi, hogy hogyan használja a gyerek az eszközöket, és 13 százalékuk igényelte az internetszolgáltatójától bizonyos oldalak letiltását. Emellett a szülők 37 százaléka rendszeresen emlékezteti a gyermekét az interneten leselkedő veszélyforrásokra, míg 15 százalékuk döntött úgy, hogy barátja lesz a gyerekének a közösségi portálokon. Csak a szülők 24 százaléka használ olyan szoftvert, amellyel korlátozhatja gyermeke online mozgását, holott ez a kényelmes funkció számos biztonsági megoldásban megtalálható.

Forrás: hirado.hu

2014. október 9. 12:31 | Biztonságos internetezés