NASA

Kedves kezdeményezéssel állt elő a NASA: a weboldalukon feliratkozók nevét decemberben elutaztatják a Marsra. Töltsön ki online beszállókártyát saját nevére. Apró, de szép meglepetést szerezhet vele ismerőseinek is, ha kitölti a nevükre.

Első repülésére küldi decemberben új Orion űrhajóját a NASA. A küldetés érdekessége, hogy a Marsot megcélzó űrjárműn lesz egy nagyjából pénzérme nagyságú chip is, melybe azok nevét kódolják bele, akik október 31-éig kitöltik a projekt online beszállókártyáját – így ha személyesen nem is jut el soha a távoli bolygóra, a nevével (és barátai, családtagjai nevével) nyomot hagyhat rajta.

Az online beszállókártyát kérelmező űrlap kitöltéséhez kattintson ide. A folyamat minimális nyelvtudást igényel, de az angolul nem tudók kedvéért nézzük sorban. (Aki tud angolul, az nyugodtan ugorjon a következő bekezdésre.) A “First Name” mezőbe a keresztnevét (pl. János) írja, míg a “Last Name” mezőbe a családnevét. A “Country” lenyíló menüből a Hungaryt válassza, a “Postal Code” mezőbe pedig az írányítószáma kerüljön. Ezután már csak az email címét kell kitöltenie, valamint megadni a kis képen látható kódot, majd kattintson a Send My Name feliratra. Ha mindez megvan, máris megkapja saját online beszállókártyáját, amit elküldhet magának emailben.

Az Orion űrhajót december 4-én indítja útjára a NASA. Ha szeretne értesülni az űrhajó (és rajta saját neve) sorsáról, kattintson ide és lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: HVG

Fotó: NASA

 

2014. október 9. 12:22 | Digitális írástudás, Még több informatika