article

A világban kétmilliárd, itthon öt és fél millió ember internetezik aktívan, akik – szemben az analóg világgal – egymással is kapcsolatba tudnak lépni. A digitális forradalomnak sok szakma is áldozatul esik majd, ezért kell időben elkezdeni az átképzéseket. Többek között ezeket a kérdéseket járják körbe netes szakemberek, pszichológusok vagy papok az idei Internet Hungary konferencián október 14-15-én, Siófokon – a Rádió Orienten Csermely Ákos főszervező beszélt a drámai változások hatásairól. 

Csermely Ákos a Rádió Orient műsorában elmondta, mára a digitális ipari forradalom mindhárom része megvalósult: van minőségi internet, állandó hozzáférés és a technikai fejlettségnek köszönhetően a felhasználói környezet is adott. Ráadásul olyan alacsonyak a beszállási költségek, hogy ma már bárki csinálhat magának egy vállalatot online. Bár az európai átlaghoz képest mobilnet terén még hazánk le van maradva, már az sem rossz arány, hogy minden 4. ember használja. Hozzátette, ez a szám is csak emelkedni fog, amihez a felhasználóbarátabb új készülékek még inkább hozzájárulnak majd.

Kutyaévekben mérhető a fejlődés

Az infokommunikáció fejlődése Csermely szerint megállíthatatlan: míg először még a betárcsázós modemekről értekeztek, érkezett az ADSL, mostanra pedig már alapvető a 30 MB-os sávszélesség. „Az Internet világában egy év „egy kutyaévnek”, azaz hét évnek felel meg. Az egyik legnagyobb ugrás a mobilitás megjelenése volt, vagyis hogy akár egy tó közepén csónakázva is lehet tévét nézni – hangsúlyozta. A szélessáv másik következménye a felhő, ami nem csak a szórakozásban, de a munkában is hatalmas segítséget jelent. Egy helyszínre kivonuló stáb operatőre például azonnal ki tudja adni a jelet kamerájával a felhőnek, a vágó pedig máris munkához láthat, legyen az ország bármely másik pontján épp.

Szakmák tűnhetnek el

Csermely kijelentette, a digitális forradalom keltette a drámai változás akkor kezdődik, mikor a gépek elkezdenek egymással beszélni. A „machine to machine” automatikus rendszer jól jöhet akár a közlekedés alakításánál. Ma már léteznek olyan egészségügyi szenzorok, amelyek a testre rakva az egyén értékeit –a pulzusát és az aktivitását – egy alkalmazás segítségével elküldik egészségügyi központoknak, és visszajelzést küldenek a használónak, mit kell tennie a egészsége érdekében. Az Internet Hungaryn a Kajak-kenu Szövetség bemutatja, hogy az evezőkben található mozgásérzékelők segítségével a partról elemezhető a teljesítmény.

A szakember azt is kifejtette, hogy ugyan sok szakma az automatizáció áldozatává fog válni, átképzéssel orvosolható lesz a probléma. A két napos konferencián ezért öt szekcióban vizsgálják majd az olyan területekre gyakorolt hatást, mint a HR, a telekommunikáció, vagy a kereskedelem, valamint az „offline világban élők” bevonását az „online világba”, hogy az emberek még időben váltani tudjanak.

‘Érzelem nélkül nincs üzlet’

A fejlődés anyagilag is hatalmas megtakarításokkal jár, így az ár már nem lehet gátló tényező, a hangsúly pedig egyértelműen a kreativitásra terelődik. A fenntarthatóság, lekövethetőség és hitelesség a következő fontos kérdés, melyekhez kulcsfontosságú tényező a bizalom – hangsúlyozza CSermely. Sokan nem is tudják, hogy például az online fizetésnél sokkal jobban védik a fogyasztót az e-kereskedelmi törvények, mint a hagyományosnál az arra vonatkozó rendelkezések.

A Internet Hungeryn a gyakorlati és üzleti stratégiák mellett az emberi és érzelmi tényezőkre is külön figyelmet fordítanak az előadók. Baracskai Zoltán például arról beszél majd, mért kell a sokk az embernek. Az előadások témái körbejárják a növények közti kommunikáció és a csapatmunka kérdését is. Érkezik Barabási Albert László hálózatkutató és a Szilikonvölgy szakemberei, de pszichológusok, papok és nyomozótisztek is gazdagítják a felszólalók sorát. Külön kérés a szervezők részéről, hogy minél közérthetőbben beszéljenek az előadók. A konferencián általában 1300-1400 ember vesz részt, de idén Siófokra még több embert várnak – közölte Csermely Ákos.

A teljes műsort IDE kattintva érheti el.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

2014. október 14. 06:52 | Digitális írástudás