sg.hu

Már a Föld teljes lakosságát is meghaladja a mobil kapcsolódások száma, ám a szakadék óriási. A GSMA Intelligence saját internetes oldalán követi nyomon a mobil kapcsolódások számát, amelyet az aktív előfizetők, valamint a teljes lakosság méretével vetnek össze. Adataik alapján már egyértelműen a mobil kapcsolódások vezetnek, ám az óriási növekedés egyben egy hatalmas szakadékot is jelképez.

A friss, ám folyamatosan változó számok alapján immár 7,2 milliárd mobil kapcsolódás felett járunk, ami meghaladja a teljes lélekszámot, legalábbis ha az US Census Bureau adataiból indulunk ki, ez utóbbi ugyanis hivatalosan 7,197 milliárd főre teszi a bolygó teljes lakosságát. Érdemes megjegyezni, hogy az első szám az úgynevezett machine-to-machine (M2M), vagyis a különböző eszközök közötti kapcsolódásokat is tartalmazza, ami nem feltétlenül két, ember által vezérelt készülék közötti kommunikációt jelent, az pedig külön érdekesség, hogy az aktív előfizetők száma jóval elmarad az új rekordtól.

A valamilyen mobil készülékkel rendelkező előfizetőkből ugyanis „mindössze” 3,6 milliárd található bolygónkon, ami egyben azt is jelenti, hogy a teljes lakosság fele nem birtokol ilyen hordozható megoldást. Ezzel gyakorlatilag egy hatalmas szakadék tátong a lakosság két fele között, a kommunikációs forradalomból kimaradók mindennapokban érzékelhető lemaradása pedig folyamatosan nő. A szervezet illetékesei igyekeznek is megjegyezni, hogy a rekord elérése csalóka, hiszen hatalmas tömegek kénytelenek nélkülözni a hordozható készülékeket, az azok által nyújtott funkciókat, ezen a téren tehát bőven van mit tenni.

Ezen igyekszik változtatni a Facebook, valamint a hozzájuk kapcsolódó partnerek csoportja – ők az Internet.org portálon keresztül szeretnének megfelelő úton elérést biztosítani a lakosság másik felének (és egyben növelni saját jövőbeni potenciális bevételi forrásaikat), ehhez azonban még évekre, ha nem évtizedekre lesz szükség.

Forrás: Sg.hu

Fotó: Sg.hu

2014. október 13. 14:03 | Még több informatika