böngésző_szeretlekmo

Manapság szinte nincs olyan számítógép, tablet vagy okostelefon, amelyik ne kapcsolódna az internetre, és természetesen mindenkinek megvan a maga favorit böngészője. Magyarországon az elsők között törte meg az Internet Explorer vezető szerepét a Mozilla Firefox, és sokáig egyeduralkodó volt a hazai piacon. Ám 2014 elejére a Chrome beérte, majd áprilisban hirtelen megugrott, és egyértelműen átvette a vezetést.

A Gemius Rankings legfrissebb adataiból kiderül, hogy továbbra is a Google böngészője áll az első helyen: a magyar felhasználók 35,94 százaléka ezt használja.

Az alábbi grafikon illetve táblázat a böngészőcsaládok rangsorát mutatja, a magyarországi internetezők magyar webhelyeken történő látogatásai alapján. A rangsort olyan webhelyek oldalletöltés számai alapján állítják fel, amelyek részt vesznek a gemiusTraffic kutatásban.

asp_620_grafikon-1_szeretlekmo

Jelmagyarázat: narancssárga – Firefox; zöld – Chrome; kék – Internet Explorer. Forrás: Gemius Rankings.

szeretlekmo_grafi

Forrás: Gemius Rankings.

A Chrome-ot a második helyen a Firefox követi 31,79 százalékkal. Ez egyébként a Chrome szempontjából némi visszaesést jelent, hiszen a nyáron még 38 százalék felett állt. A harmadik legnépszerűbb böngésző jelenleg az Internet Explorer: erre a felhasználók 12,91 százaléka szavaz. A negyedik helyet a WebKit Mobile 7,95 százalékkal, az ötödiket pedig a Chrome Mobile szerezte meg 4,69 százalékkal. Az Operának a hatodik helyet sikerült elcsípnie 2,36 százalékkal, a hetedik pedig a Safari 0,9 százalékkal.

A Gemius Rankings adatai kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a cég a vele szerződésben álló magyar oldalak látogatottsága alapján méri a technológiai használati szokásokat – írja a hwsw.hu. Azonban a hazai netezési szokások azonban az utóbbi években jelentősen átalakultak, a forgalom egyre inkább eltolódik a külföldi érdekeltségű és üzemeltetésű oldalak felé (pl. Google-szolgáltatások, YouTube, Facebook), amelyekre a Gemius “nem lát rá”, így a szolgáltatott adatok egyre kevésbé pontosak. A minta persze továbbra is hatalmas, a böngészőhasználati statisztikák például heti több mint 600 millió oldalletöltésből állnak össze.

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

Fotó: Szeretlekmagyarorszag.hu

2014. december 3. 10:12 | Digitális írástudás, Vezető cikk