bitport_kontaklencse

Miközben a szemüvegre vetített képek, információk az okosszemüvegeknek köszönhetően már megjelentek a konzumer piacon is, a kutatók már azon dolgoznak, hogy miként lehetne ezeket az adatokat egy ennél is kisebb felületre, mondjuk a kontaktlencsére helyezni.

Ugyan az ilyen mini kijelzők gyártása önmagában már technológiailag nem jelentene akadályt, de a hártyavékony, rugalmas lencse felületén mégsem annyira triviális mérnöki feladat mindezt stabilan működő formában megvalósítani. A megoldást a manapság szinte minden területen bevetett három dimenziós nyomtatók szolgáltathatják.

Réteges elrendezés

Egy speciális háromdimenziós nyomtató a quantum dot led technológiára épülő kijelzőt képes réteges formában felvinni a felületre. Ennél a technológiánál félvezető fluoreszcenciás tulajdonsággal rendelkező nanokristályokat használnak a fény előállítására. Az UV fénnyel aktiválható miniatűr “fényszendvicsek” ultravékonyak, rugalmasak és majdnem teljesen átlátszóak, így ideálisak a fenti tervek végrehajtására.

A kontaktlencsén elhelyezett képpontokat kétféle módon is lehet működtetni. Az aktív megközelítés a pixeleket önnálló fényforrásként használva közvetlenül küld fotonokat a szembe és ezzel éri el, hogy az emberi agyban megjelenjen a kívánt kép. A másik, passzív változat sokkal bonyolultabb megoldás, hiszen a szembe érkező környezeti fény manipulálásával éri el, hogy az elmenk mást, többet lásson a valóságnál. Mindkét változat működhet, de az elsőnél az energiaigény ellátása, míg a másodiknál a módszer összetettsége jelenthet gondot a fejlesztőmérnököknek.

Új eljárás, új termékek

Természetesen ez a fajta nyomtatás egyelőre nem fog átkerülni a nappalikba, hiszen az erre képes nyomtató prototípusa 20 ezer dollárba került. Nem fenyeget tehát a házilag nyomtatott telefonkijelzők kora, ám ha sikerül az eljárást sorozatgyártásnál is alkalmazható módszerré fejleszteni, az több területen is minőségi ugrást (jobb képminőség, vékonyabb eszközök stb.), vagy éppen teljesen új termékeket eredményezhet.

Forrás: Bitport

Fotó: Bitport

2014. december 3. 08:45 | eEgészségügy