corporate buildings

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) ez év január 1-től átvette az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) feladatait, valamint kezeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap) – közölte az NKFI Hivatal csütörtökön az MTI-vel. Az új intézmény vezetője Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

A tájékoztatás szerint az NKFI Hivatal a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló múlt évi törvény alapján alakult meg. A feladata, hogy “létrehozza a hazai kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati koordinációjának és kiszámítható finanszírozásának stabil intézményi rendszerét, amely végrehajtja a rendelkezésre álló források hatékony és átlátható felhasználását”.

A korábbi Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az Országos Kutatási Alapprogramok jogutódjaként létrehozta az egységes Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapot (NKFI Alap), amely “a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító és kizárólag ezt a célt szolgáló, az államháztartásról szóló törvény szerint elkülönített pénzalap.”A tájékoztatás szerint az NKFI Hivatal a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló múlt évi törvény alapján alakult meg. A feladata, hogy “létrehozza a hazai kutatás-fejlesztés és innováció kormányzati koordinációjának és kiszámítható finanszírozásának stabil intézményi rendszerét, amely végrehajtja a rendelkezésre álló források hatékony és átlátható felhasználását”.

Az NKFI Hivatal létrehozása és az NKFI Alap forrásainak felhasználása Magyarország tudományos és gazdasági versenyképességét, az európai kutatási térbe való eredményes bekapcsolódását és a gazdaság növekedését szolgálja.

Az NKFI Hivatal előkészíti a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) stratégiát és közreműködik a kormány által elfogadott stratégia megvalósításában. Az NKFI Alapért való felelősségi körében a hivatal finanszírozó intézményként kutatás-fejlesztési témapályázatokat és programokat, innovációs pályázatokat és programokat finanszíroz.

Képviseli továbbá Magyarországot a kutatás-fejlesztési és innovációs nemzetközi szervezetekben és együttműködésekben. Szakmai felelőse emellett a Magyarországnak nyújtott külföldi kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásoknak, és részt vesz ezek felhasználásának koordinálásában. Nyomon követi a KFI stratégia és programok megvalósulást és értékeli ezek eredményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök január 1-i hatállyal az NKFI Hivatal elnökévé Pálinkás Józsefet, az Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét nevezte ki – tartalmazza a közlemény.

Forrás: Portfolio.hu

2015. január 8. 14:51 | Digitális írástudás