okostelefon-mobil-att-123rf_toszdeforumfotoja

Az Ericsson svéd távközlési óriáscég olyan új technológiát fejlesztett, amellyel jelentősen növelhető az okostelefonról beltéren elérhető mobilhálózati adatforgalom sebessége – közölte az Ericsson Magyarország.

A közleményből kiderül: annak ellenére, hogy az emberek idejük több mint 85 százalékát töltik beltéri környezetben, csupán 41 százalékuk kifejezetten elégedett a beltéri internetes böngészési élménnyel az Ericsson ConsumberLab felmérése szerint. A 23 országból, több mint 47 ezer válaszadó bevonásával készített kutatás eredményei szerint ez az arány a nagyobb adatsebességet igénylő alkalmazások, mint az interneten keresztüli videonézés során 36 százalékra csökken.

Az Ericsson új fejlesztése úgy növeli az adatsebességet, hogy kiscellák révén összevonja a LTE/4G spektrumot az 5 gigahertzes (GHz) sávval, amit a vezeték nélküli (wifi) hozzáféréshez is használnak.

A közlemény szerint az 5 GHz-es sáv mindössze 4 százalékának felhasználásával akár másodpercenként 150 megabites sebességnövekedést jelenthet az okostelefont használók számára. A rendelkezésre álló spektrum minden további 4 százaléka tovább gyorsítja a hálózaton elérhető adatforgalmat.

A telefon választ, melyik neki a jobb

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: ezzel a megoldással az okostelefon mindkét hozzáférést használni tudja, automatikusan azt választja ki, amelyen nagyobb a sávszélesség. Hozzátette: eddig választani kellett, hogy például otthon a wifit vagy a mobilinternetes előfizetés által biztosított 3G/4G hozzáférést használják az előfizetők, most a hálózat, illetve a telefon dönti el, hogy hol optimálisabb a hozzáférés.

A megoldás már az ötödik generációs (5G) mobilhálózatokat vetíti előre – emelte ki Jakab Roland, hozzátéve: az Ericsson 2015 utolsó negyedévében vezeti be az új technológiát, világelsőként.

Forás: TőzsdeFórum
F
otó: TőzsdeFórum