fotó_OneWeb

Már négy vállalat is dolgozik azon, hogy ingyenes internet-hozzáférést nyújtson előbb a rászorulóknak, később valószínűleg az egész világon mindenkinek. A jó hír: egyszerre több befutó is lehet.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Google elnöke, Erik Schmidt szerint 2020-ra a világon mindenki rendelkezik majd internetkapcsolattal. Ez azonban nem csak egy elsőre elképesztőnek hangzó jóslat, egy terv is áll mögötte, amely szerint internetes műholdakkal maga a Google teljesíti be az ígéretet. Ebben a munkában óriási segítség lett volna Greg Wyler, aki a cégnél a hasonló projektek vezetője volt, de szeptemberben elcsábították a Google-től. A tettes nem más volt, mint Elon Musk, akit a következő Steve Jobs-ként is emlegetnek a Szilícium-völgyben.

És most jön az újabb csavar a történetben: kiderült, hogy a Wyler alapította OneWeb végül nem az elektromos autóipar vezéralakjával, hanem egy még híresebb milliárdos, Richard Branson cégével működik együtt az “ingyen internetet mindenkinek” projektben. Már be is jelentették, hogy a Virgin Galactic rakétája, a LauncherOne első körben 648 internetes műholdat juttat a világűrbe, hogy főként az elmaradott országok és területek számára internetet biztosítson.

A harmadik világnak nyújtott segítség nem csak ebben merül ki, ugyanis hosszabb távon 2400 műhold üzembe helyezését szeretnék elérni, amelyek a tervek szerint minimum 50 Mbit-es internetet biztosítanak – ilyen mennyiségben már alighanem mindenkinek a világon.

A techszféra “jótékonysági” versengése tehát folytatódik. Hab a tortán, hogy ebben a Facebook is érdekelt az Internet.org kezdeményezéssel, amely Zambia és Tanzánia után már Kenyában is ingyenes internetelérést biztosít.

És ami az egészben a legjobb: a versenyt egyszerre többen is megnyerhetik, így több vállalat is biztosíthat majd ingyenes internetelérést.

Forrás: HVG
Fotó: OneWeb

2015. január 20. 08:14 | eBefogadás