837551-1326576464

Több mint 3 milliárdan tároljuk neten az adatainkat, osztjuk meg élményeinket, vásárolunk be vagy intézzük ügyeinket online. Digitális aktivitásunkkal azonban közel annyi „koszt” termelünk, mint a légi közlekedés.

Ahogy az otthonunkat is tisztán tartjuk, úgy online életterünkre is ráfér néha az alapos porszívózás. Stílszerűen az Electrolux fejlesztette a világ első letölthető digitális porszívóját, a World Wide Vac-et. A webes mindennapos tevékenységeink évente 830 millió tonna széndioxid kibocsátásával járnak, éppen annyival, amennyivel a repülőgépek szennyezik a környezetet. Az app segítségével második, virtuális otthonunkat is kitakaríthatjuk.

A béta verzióban működő online applikációval elsőként a Gmail fiókunkat porszívózhatjuk ki. A Google szolgáltatását több mint 425 millióan használják világszerte. Miközben az internetes cég környezetbarát megoldásokra törekszik az adattárolásban, mi az online teret, mint valami feneketlen szekrényt használjuk. Mindent elteszünk, és semmit nem dobunk ki.Gondolnánk, hogy csupán egyetlen e-mail az élettartama során 4 gramm széndioxidot termel, mi pedig fejenként átlagosan 8 ezer elektronikus levelet is tárolunk postafiókunkban? Az e-mail fiókunkat a World Wide Vac oldalához csatlakoztatva az alkalmazás felméri levelesládánkat, megmutatja, hány kilogramm széndioxiddal terheljük a környezetünket, és egy algoritmussal kiszűri és listázza a törölhető leveleket.

Utána kiválaszthatjuk, hogy mennyire alaposan szeretnénk takarítani. Ha csak egy gyors tisztogatásra lenne szükség, akkor válasszuk a közösségi média értesítő leveleinek és a hírlevelek szűrését (S szint). Ha egy alapos porszívózást szeretnénk, akkor az előbbiek mellett szűrhetjük az egy éve olvasatlan leveleket is (M szint). Ha pedig ráférne leveleinkre egy kiadós nagytakarítás, akkor kérhetjük a három évnél régebbi levelek takarítását (L szint) és teljes postafiókunk portalanítását is (XL szint).

A porszívó ezen a weboldalon érhető el.

Forrás: PRIM hírek
Fotó: PRIM hírek

2015. február 6. 12:31 | Még több informatika