47405

Harminc éve ilyenkor már létezett, éppen egy napja élt a világ első webcíme, amit 1985. március 15-én jegyeztek be. Az első internetes azonosító cím a symbolics.com-ot, és természetesen egy technológiai céghez tartozik.

A vállalat önálló számítógépes munkaállomások létrehozásával foglalkozott, így került az internetfejlesztés közelébe. Az oldal most már más tulajdonában van, és bár jelenleg is elérhető, korábban természetesen nem úgy nézett ki, mint most.

domainABC azt írja: a második domainregisztrációra az első nyilvántartásba vételt követően 40 nappal történt, majd további 30 napnak kellett eltelnie a harmadik webcím létrehozásához. A domainekkel való kereskedés azóta millió dolláros üzletté fejlődött, valaki csupán azzal milliókat keres, hogy időben eszébe jut lefoglalni egy érdekes webcímet.

domainABC szerint a legelső magyar .hu végű internetes azonosítót 1991 októberében vették nyilvántartásba. A sztaki.hu, a hazai internet bölcsőjének tekinthető intézmény, a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete nevére lett lefoglalva.

A webcímek regisztrációja nemrég fejlődött itthon, most már papír nélkül, teljesen elektronikus módon is lehet domaint foglalni.

Forrás: HVG

2015. március 16. 10:54 | Digitális írástudás, Vezető cikk