szilassia

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár tatabányai eMagyarország pontja − megyénkben egyedüliként − megnyerte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium- eMagyarország Centrum – NIIFI által meghirdetett MeMoP-2014. pályázatot, ezzel elnyerve a Megyei eMagyarország Pont státuszt, valamint a vele járó 1 millió forintos támogatást.

A forrás nagyobbrészt informatikai beszerzésekre volt fordítható, ugyanakkor a digitális írástudás népszerűsítését, és a korszerű IKT eszközök használatának bemutatását célzó előadásokra is fordítottunk belőle.

A pályázat keretében két helyszínen került sor az Infóvilág előadássorozatra. Négy alkalomra, mindig különböző célcsoportnak szerveztünk programokat − kezdőknek, diákoknak, ePolgároknak és álláskeresőknek. Ennek során felvettük a kapcsolatot a tatabányai Munkaügyi Kirendeltséggel és az Árpád Gimnáziummal is. Az együttműködés részeként ők is részt vettek a jelenlévők toborzásában.

Az eseményeken nemcsak előadások hangzottak el, hanem gyakorlati tevékenységre is módot adtunk. Laptopokat, e-könyvolvasókat, webkamerát, digitális fényképezőgépet és tableteket vittünk magunkkal, továbbá a rendelkezésre álló okostelefonokat is a jelenlévők rendelkezésére bocsátottuk. E-könyv olvasókkal eddig is rendelkeztünk, e pályázatnak köszönhetően pedig immár van nagy kijelzőjű, Android operációs rendszert futtató tabletünk, és egy Windows 8.1-es, tabletnek is használható notebookunk. Ezen eszközök segítségével immáron kivetítve, jól láthatóan is bemutathatjuk mind az androidos rendszerű, mind a Windows Phone típusú okostelefonok használatát, applikációik lehetőségeit az érdeklődőknek.

Az előadássorozat részletes tematikája megismerhető innen: http://www.jamk.hu/sites/default/files/Infovilag-eloadassorozat.pdf

A program kialakításához előre megadott segítő témaköröket kaptunk, amelyekhez videó tutoriálok is rendelkezésünkre álltak. Némi fejtörést okozott számomra az, hogyan tűzzem minden célcsoportnál napirendre az internetezés biztonságát. Az ajánlott témaköröket kiegészíthettem általam fontosnak tartott ismeretekkel. Minden rendezvényen sort kerítettünk valamilyen digitális eszköz használatának bemutatására, illetve különféle hasznos applikációk ajánlására.

Bár a programok során sikerült felkelteni az érdeklődést, és megfelelően motiválni az érintetteket, mégis sokat segíthet a továbbiakban, ha tudunk ajánlani olyan tananyagokat, web helyeket és hasznos forrásokat, melyek bárhonnan, bárki számára elérhetők.

A diákoknak szóló program kellemes meglepetése volt, hogy 51 éves „digitális bevándorlóként” képes voltam újdonságot jelentő, fontos és hasznos tudnivalókat közvetíteni a jelenlévő „digitális bennszülötteknek”. Sikerült elgondolkodtatni őket olyan megtörtént szituációkkal, kérdésekkel kapcsolatban, amelyekkel ők is szembesülhetnek. Az internetezők széles táboránál igen gyakran hiányzik a cselekvési eszköztárból a gyors és egyben megfelelő fellépés, az optimális reagálási mód. Örömet jelentett az is, hogy a pályázati forrás révén átadhattuk nyomtatott formában a The Web We Want = Az internet, ahogyan mi szeretnénk című kiadványt, amelyet a diákok haszonnal forgathatnak később is. A résztvevőkön kívül küldtünk belőle az iskola informatika tanárainak és a könyvtárosnak is.

Forrás: Szilassi Andrea, eTanácsadó
Fotó: Szilassi Andrea, eTanácsadó

 

2015. március 3. 15:00 | Digitális írástudás, eBefogadás, eMunka, Események