laser-center_bitport

Inkubátorházat épít 2,5 milliárd forintból az uniós lézerközpontra a szegedi önkormányzat és a Szegedi Tudományegyetem. A projektre közös céget hoztak létre.

Az 5500 négyzetméteres létesítményben irodákat, laborokat és megfelelő kiszolgáló létesítményeket alakítanak ki. Olyan vállalkozások foglalhatják el az inkubátorházat, melyek elsősorban a lézerközpont kutatási eredményeit szeretnék hasznosítani – idézte Botka Lászlót az MTI közleménye.

A létesítmény gyorsan megtelhet, hiszen Botka szerint már most is nagyon sok cég érdeklődik az Európai Unió egyetlen, Magyarországon megvalósuló tudományos nagyberuházásához kapcsolódó fejlesztése iránt. Nekik sokat segíthet az indulásban, ha kész infrastruktúra fogadja őket.

Magának a lézerközpontnak az építése a tervek szerint halad. Lehrner Lóránt, a beruházó ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint az építkezési munkákkal előreláthatólag novemberre végeznek. A következő fázis pedig az épületek körüli terület rendezése és a lézertechnológia telepítése lesz.

A központ megvalósításának első fázisára 36,9 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja. Az önkormányzat pedig mintegy 1,5 milliárd forintból építi ki a lézerközpont külső kiszolgáló infrastruktúráját.

Forrás: Bitport
Fotó: Bitport

2015. március 31. 14:49 | eEgészségügy