office2016

Letölthető és kipróbálható az Office 2016 előzetese – a maces kliens után immár Windows-ra is. A felület nem kapott sok újdonságot, az Outlook sebessége és az üzemeltetői képességek kaptak fejlesztési fókuszt.

Letölthető az Office 2016 első windowsos előzetese – jelentette be a mai Microsoft Convergence eseményen a vállalat. Az irodai programcsomag első nyilvános bétáját a Microsoft az üzleti felhasználóknak és fejlesztőknek szánja, a megfelelő jogosultság birtokában a szoftver a cég oldaláról már most letölthető. Ugyan a letöltést a rendszer minden regisztrálónak engedélyezi, a szoftver aktiválásához működő Office 365 Business előfizetésre van szükség – igaz, kipróbálni pár napra enélkül is hagyja magát. (Segítségül: a bejelentkező ablak jobb felső sarkában megbújó, rejtett X-re kattintva a bejelentkezési folyamat átugorható.)

Mit ad az új kiadás?

Az egyik legfontosabb fejlesztésnek az új generációs DLP (data loss prevention, adatszivárgás-védelem) ígérkezik. A cég eddig is épített be ilyen technológiát az Exchange, Outlook és üzleti OneDrive rendszerébe, mostantól azonban az ernyő egészen a Word-Excel-PowerPoint hármasig ér majd. A cég ígérete szerint a jogosultságok és policyk központilag beállíthatóak lesznek, a dokumentumok létrehozása és megosztása így igény szerint szigorúan szabályozható. Az integrációval közvetlenül a dokumentumkezelő alkalmazás tudja a felhasználót figyelmeztetni a szabályok megsértésére, és innen, az alkalmazás felületéről igényelhető például kivétel a döntéshozóktól.

Alapos újraírást kapott az Outlook – és itt az újraírás egyáltalán nem túlzás. Az RPC-szabványú szinkronizálás helyébe MAPI-HTTP lép, a hálózati kapcsolat (végre!) a háttérben, a UI-ról leválasztott szálon zajlik, és például támogatja a kétfaktoros belépést is. Az email kliens az ígéretek szerint hatalmasat lép előre teljesítményben, a gépet felélesztve például azonnal leszinkronizálnak a postafiókok, de a keresés és a tárolóhely-kihasználás is rengeteget fejlődött.Új fejlesztéseket kapott az Office terítése, telepítése és aktiválása is. Az egykattintásos Click-to-Run telepítés immár intelligensebben használja a hálózati erőforrásokat (és félreáll a kritikus forgalom elől), a natív SCCM-integrációval pedig a frissítések telepítése vált egyszerűbbé. Az aktiválás és az Office-szal ellátott eszközök nyilvántartása az Office 365 Admin Portal felületéről is elérhető.

Érdekes módon a Microsoft azt is kiemeli, ami nem változott, ez pedig a fejlesztők számára fontos markók és külső komponensek kezelése. A futtatókörnyezet az előző, 2013-as kiadáshoz képest változatlan marad, a cég ígérete szerint minden megoldás, ami azzal működött, az Office 2016-tal is kompatibilis marad. Új fejlesztői eszközök és új API-k persze vannak, ezek azonban nem a kliensalkamazásokban, hanem az Office 365 felhős interfészein keresztül érhetőek el – pontosabb bejelentés ezzel kapcsolatban később, valószínűleg a Build konferencián várható.

Maradt minden a helyén

A felületet illetően drámai megújulást nem hozott az Office 2016. A szoftvereken átívelő újdonság, hogy megjelent egy “Mit szeretne tenni” keresődoboz, amely a menüszalag funkció közötti gyorskeresést teszi lehetővé. Jó ötlet, hogy közvetlenül innen, a dobozból át is állítható néhány beállítás, a megfelelő párbeszédablak előhívása nélkül. Némileg átrendezte a cég a Fájl menüt is, kiemelt helyet kapott például a tallózás (browse) gomb. Ugyanígy apró változás, hogy az Office végre az EXIF-adatokból ki tudja olvasni a képek orientációját és beszúráskor automatikusan a helyes irányba fordítja azokat. Az Excel is több apró módosítást kapott, ezeknek elsősorban az adatelemzéssel foglalkozók fognak örvendeni.

A változások rövid listája itt érhető el.

Forrás: HWSW
Fotó: HWSW

2015. március 17. 11:07 | Digitális írástudás, Még több informatika