reklam.thumb

Ha valaki nem akar személyre szabott hirdetésekkel találkozni és zavarja a viselkedéselemzés, akkor vannak korlátozott lehetőségei. Két hónapja, amikor kiderült, hogy a Facebook az új adatvédelmi szabályoknak köszönhetően más oldalakon is monitorozza a felhasználók viselkedését, a napidroid.hu közölt egy rövid cikket, melyben segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az online nyomkövetés egy részét milyen módon lehet letiltani, ha valakit ez zavar.

A híradás az Európai Interaktív Digitális Hirdetési Szövetség tájékoztató oldalára hívja fel a figyelmet, a 2012 októberében indult Your Online Choicesre. A szövetség ezen az oldalon részletes tájékoztatást ad a viselkedésalapú hirdetési módszer működéséről (dióhéjban: az online viselkedés elemzése teszi lehetővé a reklámcégeknek, hogy célzott, személyre szabott hirdetéseket juttassanak el a felhasználó képernyőjére, kijelzőjére). Itt gyors segítséget nyújtanak ahhoz, hogy amennyiben nem szeretnénk, hogy a bejegyzett vállalkozások kövessenek bennünket, akkor ezeket könnyedén letilthassuk.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ez nem reklámblokkolási módszer, csak a követést tiltja le, így továbbra is látunk hirdetéseket a weboldalakon, de ezek immár nem lesznek személyre szabottak.

És még két fontos információ: a tiltás a sütik (cookie) egyéb funkcióit nem érinti, vagyis a gyakran látogatott oldalakon megmaradnak az általuk biztosított kényelmi, valamint egyéb adatgyűjtési funkciók, illetve tudni kell, hogy a tiltás egy adott böngészőre és egy adott eszközre vonatkozik, vagyis minden egyes eszközön minden egyes böngészőben el kell végezni, ha teljes eredményt akar a felhasználó.

A teljes vagy részleges tiltáshoz a Your Online Choices főoldalán a Hungary linkre kell kattintanunk, majd a következő oldalon az Ad Choicest válasszuk.

Megjegyzendő, hogy a fontosabb böngészőkben már van lehetőség a nyomkövetés általános letiltására, ám ez a módszer máig nem tökéletes, mivel a nyomkövetést végző cégek érthető módon nem rajonganak a letiltásért, így ezt a legtöbb esetben egyenként kell elvégezni – ha egyáltalán létezik a kikapcsoló funkció.

Forrás: IT Café
Fotó: IT Café

2015. április 13. 14:32 | Digitális írástudás, Még több informatika