security button key

Egy feltört e-mail fiók lehetővé teszi a csalónak, hogy hozzáférjen minden olyan felhasználói fiókhoz, amelyet az adott e-mail címmel regisztráltak.

Egy közösségi oldal fiókjának feltörése arra ad lehetőséget, hogy spam hirdetéseket vagy rosszindulatú linkeket küldjenek szét. Egy webáruházhoz tartozó fiók jelszava pedig a pénzügyi adatok megszerzéséhez és az illető pénzének elköltéséhez vezet. Ennek ellenére csak a válaszadók 51 százaléka nevezte meg a jelszavait a legértékesebb adatai között, amelyeket semmiképp nem szeretne kiberbűnözők kezei közt tudni. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka nem látja úgy, hogy a kiberbűnözőknek bármi értéket rejthetnének az ő jelszavai.

A kérdőívből ítélve a felhasználók gyakran a könnyebb utat választják, amikor jelszavak létrehozásáról és tárolásáról van szó. A megkérdezettek csupán 28 százaléka választ minden fiókjához más és más jelszót, míg 5 százalékuk használ külön erre a célra készült jelszótárolási programot. A válaszadók 18 százaléka egy füzetbe írja a jelszavait, 9 százalékuk egy, az eszközön tárolt fájlba, míg 6 százalékuk a számítógépe közelébe ragasztja fel. A felhasználók 18 százaléka pedig nyugodtan megosztja a személyes fiókjaihoz tartozó jelszavakat családjával vagy barátaival.

Mindeközben a statisztikák azt tanúsítják, hogy a jelszólopás gyakori jelenség.

A kiberbűnözők nem csak a hírességek vagy milliárdosok adataiból tudnak előnyt kovácsolni. A jelszó olyan, mint egy kulcs az otthonunkhoz; nem hagyjuk a kilincsre akasztva vagy olyan helyen, ahol bárki megtalálhatja, csak azért, mert azt gondoljuk, hogy nincsenek nagy értékeink. Ha bonyolult jelszavakat választunk, külön-külön minden fiókunkhoz, biztonságos helyen tárolva, akkor sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
Ahhoz, hogy megóvjuk a fiókunkat az illetéktelen személyektől, elég néhány egyszerű szabályt betartanunk:
• Egyedi jelszót hozzunk létre minden egyes fiókunkhoz: ha egyet meg is szereznek, a többit még mindig biztonságban tudhatjuk.
• Olyan összetett jelszavakat válasszunk, amelyeket speciális programokkal sem könnyű feltörni! Tartalmazzanak legalább 8 karaktert, kis-, és nagybetűt egyaránt, számot, írásjelet, és semmiképpen nem a kisállatunk nevét vagy a születési dátumunkat!
• Ne adjuk meg a jelszavainkat még a barátainknak sem. Ha a kiberbűnözők nem tudják azt a mi eszközünkről megszerezni, attól még máséról megtehetik.
• Tároljuk biztonságos helyen a jelszavainkat. Ne jegyezzük fel papírra; vagy tartsuk fejben, vagy egy jelszókezelő programot használjunk e célra, például a Kaspersky Password Managert.

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint minden ötödik internetfelhasználó felételezi, hogy a jelszavai nem képviselhetnek értéket a kiberbűnözőknek. Pedig sokszor a jelszavak adják a kulcsot a személyes adatainkhoz, a magánéletünkhöz vagy akár a pénzünkhöz is, és az elvesztésükkel járó következmények sokszor az ismerőseinket is érintik.

Forrás: hirado.hu

2015. április 27. 13:28 | Biztonságos internetezés, Vezető cikk