39303_copy_3_parlament

Az érdeklődők a Street View segítségével a vörös szőnyegen lépkedhetnek, és olyan, a turisták szeme elől elzárt helyiségekbe pillanthatnak be, amelyek Magyarország történelmét meghatározó tárgyalások és egyeztetések helyszínéül szolgáltak az elmúlt 110 évben.

A magyar országház olyan híres épületek sorába lépett be így, mint az egyesült államokbeli Fehér Ház vagy a londoni Downing Street 10. Az Országház alapterülete csaknem 18 ezer négyzetméter, ez 2,5 focipálya nagyságának felel meg. Térfogata 473 ezer köbméter, 50 ötemeletes lakóház férne el benne. 29 kapun keresztül lehet bejutni az Országházba. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 13 lift és közel 200 iroda található. A helyiségeket végtelennek tűnő folyosórendszer köti össze. A Házban futó vörös színű szőnyeg csaknem 2,5 km hosszú.

A Street View segítségével a kíváncsiak végigsétálhatnak az Országház kevesek által látható folyosóin, és bejuthatnak az európai uniós csatlakozási tárgyalások egyik helyszínéül szolgáló Delegációs terembe, a Dunára néző, hatalmas erkéllyel rendelkező Vadászterembe és a Honfoglalás című festményt rejtő Munkácsy-terembe is, amely jelenleg a miniszterelnök tárgyalójaként szolgál. Teljes díszkivilágításában csodálhatják meg a díszlépcsőházat és a kupolacsarnokot, ahol Európa egyik legépebben fennmaradt középkori eredetű tárgyegyüttesét, a Szent Koronát, a jogart, az országalmát és a koronázási kardot is közelebbről szemügyre vehetik.

A fényképeket egy különleges, zsúrkocsiszerű eszközzel készítették. A nagyjából 60 kg-ot nyomó szerkezetet felszerelték egy körbeforduló, 15 lencséből álló kamerával, és a termeken lassan áttolva készítették el a Street View fotókat.

Forrás: Infotér
Fotó: Infotér

2015. május 6. 14:37 | eKultúra, Kezdő