Adult students in a computer lab

A Széchenyi 2020 keretében megjelent GINOP 6.1.2 – Digitális szakadék csökkentése című konstrukció alapvető célja a digitális írástudatlanság csökkentése a felnőtt lakosság körében, digitális alapkompetenciájuk fejlesztése, mely hozzájárul gazdasági versenyképességük növeléséhez.

A munkaképes korú, informatikai készségekkel nem rendelkező lakosság digitális alapkompetenciájának fejlesztése kiemelkedő fontosságú, hiszen az IKT technológiák ismerete egyéni szinten alapvető feltétele a XXI. századi munkaerőpiacra történő sikeres belépésnek, a használatukra vonatkozó készségek folyamatos fejlesztése pedig kulcsszerepet játszhat az egyén munkaerő-piaci biztonságérzetének megszilárdításában.

A nagyszabású felnőttképzési projekt megvalósításában meghatározó szerepe lesz a Kormányzati Informatikai Ügynökségnek (KIFÜ), illetve a szervezet szakmai koordinálásában működő eTanácsadók hálózatának is. A program lebonyolításában résztvevő további konzorciumi partnerek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A projektben olyan indikátorok is meghatározásra kerültek – 100 ezer fő bevonása a digitális kompetenciafejlesztési képzésekbe (melyből 50 ezer fő alacsonyan képzett), 90 ezer tanúsítványt szerző állampolgár (melyből 40 ezer fő a belépéskor legfeljebb alsó középfokú végzettséggel rendelkezik) –, melyek nagyban indokolják az eMagyarország Pontok, illetőleg az eTanácsadók hálózatának magas szintű közreműködését.

Ahogyan a korábbi TÁMOP 2.1.2 projektben, most is az eTanácsadók aktív részvételével történik majd a célcsoporttagok toborzása, motiválása és a képzésbe kerülést követő mentorálása is, mely tevékenységeket az eTanácsadók a KIFÜ megbízásából fogják végezni.

A GINOP 6.1.2 ismét nagyszerű lehetőséget teremt az eMagyarország Program missziójának megvalósítására, a humán hálózat támogatására, illetve létjogosultságának igazolására.

A projekt indulásáról, és annak pontos részleteiről, valamint az eMagyarország Pontok és eTanácsadók közreműködésének lehetőségéről a későbbiek során a KIFÜ honlapján, valamint itt, az eMagyarország program hivatalos weboldalán keresztül is  tájékoztatást nyújtunk.

Forrás: KIFÜ