EFER150504

Lezárult a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által vezetett EKOP-2.A.3 Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez való csatlakozás című projekt.

Az „Elektronikus fizetés megvalósítása” című, EKOP-2.1.1 azonosító számú projektben olyan központi elektronikus fizetési szolgáltatás és kapcsolódó elszámolási rendszer jöttlétre, amelynek használatával az ügyfelek a csatlakozó intézményekkel szemben a közigazgatási eljárásuk során jelentkező fizetési kötelezettségeiket, az eddigi lehetőségek megtartása mellett:
• elektronikus ügyintézés során – akár otthonról – bankkártya, illetve internetbank,
• a személyes megjelenéssel járó ügyintézés során pedig bankkártya segítségével is teljesíthetik.

Az E-fizetés projekt 2013 decemberében sikeresen lezárult, az eredmények kiterjesztésére a KIFÜ 2014. február 12-én a „Központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez való kapcsolódás című, EKOP-2.A.3 projekt támogatási szerződését is megkötötte.

A projekt keretében hat új intézmény csatlakoztatása valósult meg 2015. március 31-ig. Csatlakozó szervezetek és az eljárásuk során bevezetett fizetési megoldások a következők:

1. Lechner Lajos Tudásközpont – bankkártyás (VPOS) és internetbankos fizetési megoldás
2. Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal – bankkártyás (VPOS) fizetési megoldás az e-Fiz projekt keretén belül megvalósított    Intézményi Pénztár Program (IPP) segítségével
3. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – bankkártyás (VPOS) fizetési megoldás IPP segítségével
4. Országos Tisztiorvosi Hivatal – bankkártyás (VPOS) fizetési megoldás
5. Országos Kémiai Biztonsági Intézet – bankkártyás (VPOS) fizetési megoldás
6. Országos „Fréderic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet – bankkártyás (VPOS) fizetési megoldás IPP segítségével

A központi elektronikus fizetési rendszerhez történő csatlakozás további közigazgatási hatóságok és intézmények számára is nyitva áll; bevezetését követően a csatlakozó intézményeknél:

• az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével az ügyintézési idő lecsökkenthető, a személyes megjelenés mellőzhető, valamint
• költségmegtakarítás fog jelentkezni, mivel a hagyományos sárga csekkes befizetések egy része kiváltható lesz a bankkártyás (VPOS) és internetbanki fizetésekkel.

A projekt időszaka alatt, 2014-ben a KIFÜ-től a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vette át a működtetési és üzemeltetési feladatokat – az ügyfelek és hivatalok számára is előnyös további ügytípusokra történő kiterjesztést az érintett hivatalok a KEK KH-nál tudják kezdeményezni.

Forrás: KIFÜ
Fotó: KIFÜ

2015. május 4. 08:10 | eGazdaság, eÜgyintézés