image (46)

Aki telepíti a Google által készített Chrome-bővítményt, végeredményben csökkenti az esélyét annak, hogy mások megszerezzék Gmail-fiókjának jelszavát.

A legtöbben hajlamosak vagyunk több helyen ugyanazt a jelszót megadni. Míg ez egyik oldalról kényelmes megoldásnak tűnhet, addig más szemszögből nézve nagyon is rossz: így ugyanis a rosszul biztosított kis szolgáltatások rendszereit feltörők nem csak az ottani jelszavunkhoz jutnak hozzá, hanem ugyanazzal a jelszóval beléphetnek minden fiókunkba, így például a jellemzően sok személyes dolgot tartalmazó Google-fiókba is. (Tehát hozzáférnek a gmailes leveleinkhez, ahol egyébként szintén rátalálhatnak egy-két szolgáltatás jelszavára, bankkártyás adatainkra stb.)

A Password Alert magyar nyelven Jelszóriasztás néven található meg a Chrome-bővítmények között. A telepítés után be kell jelentkeznünk, ettől kezdve pedig nincs vele semmi dolgunk, a háttérben futva figyel. Ha a program azt észleli, hogy a Google-fiókunkhoz tartozó jelszót egy másik szolgáltatásban adjuk meg, az utolsó karakter leütése után üzenetben figyelmeztet arra, hogy talán épp a mostani lépésünknek köszönhetően válunk majd adatlopás áldozatává. Az alternatív oldalon lehetőségünk van rá, hogy visszaállítsuk a Google-jelszavunkat, de arra is, hogy a kivételekhez adjuk az oldalt, így a bővítmény visszaenged bennünket a bejelentkezési felületre.

A Google minden fejlesztő számára hozzáférhetővé teszi a bővítmény forráskódját, hogy az más böngészőkhöz is elkészülhessen.

Forrás: HVG
Fotó: HVG

2015. május 7. 13:17 | Biztonságos internetezés