470_km1

Ezzel véget érhet a használt autók kilométer-számlálójának visszatekerése, ami most még szinte nemzeti sportnak számít. Lassan két éve, hogy bűncselekménynek számít az autók kilométer-számlálójának visszatekerése, és bár egy év börtönnel sújtható elméletben, mégsem tűnt el ez a gyakorlat.

A használt autó vásárlók egyik legnagyobb rémálma manapság is az, hogy olyan kocsit sóznak rájuk, amely a kilométer-számlálója alapján keveset futott, de valójában manipulálták az adatait. 

Ugyan most is van arra lehetőség, hogy a vásárló utánanézzen a valós számoknak, de ez a gyakorlatban mégis nehézkes. 2012. január elseje óta minden műszaki vizsgánál, illetve tulajdonosváltásnál rögzítik az autók kilométeróra-állását egy központi adatbázisban, amelyet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (továbbiakban: KEKKH) vezet – írja a Totalcar.

Ezeket az adatokat az okmányirodákban vagy a kormányablakokban lehet lekérni, 1250 forintért. A fő probléma az, hogy az adatszolgáltatás nagyon lassú, több mint egy hétig is elhúzódhat. Márpedig egy használt autó tulajdonos aligha vár ennyit egy vevőre. 

Jó hír a használt autó vásárlóknak (és rossz hír a kilométer-számlálókat manipulálóknak), hogy az ígéretek szerint már idén nyártól online is lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. A szolgáltatást ügyfélkapus regisztrációval lehet használni, és a díja autónként 275 forint lesz, de eljárásonként minimum 625 forint. Nemcsak a kilométeróra állását, hanem összesen 21 adatot – például körözik-e az autót, vagy forgalomban van-e – lehet majd megtudni a Metropol értesülése szerint.

Forrás: Szeretlek Magyarország
Fotó: Szeretlek Magyarország

2015. május 19. 07:48 | eÜgyintézés, Haladó, Kezdő