DROTI20110608022

A kuponos/bónuszos oldalak népszerűsége töretlen – s ahogy sokasodnak, úgy nő a panaszosok száma is. A hirado.hu-nak nyilatkoztak elemzők, szállodások, valamint a fogyasztóvédelem és a piacvezető bónuszos oldal egyik alapítója is.

Utazhatunk Balira, Ciprusra vagy belföldön bármelyik városba. Kényeztethetjük magunkat masszázzsal, egy finom vacsorával, s mellé kiváló borokat kortyolhatunk. Kókuszolajat, édesítőszereket, szépészeti kezeléseket, de akár medencét, hűtőt vagy mosógépet is vásárolhatunk kedvezményes kuponokkal.

A kuponos/bónuszos oldalak népszerűsége még mindig növekvő tendenciát mutat. Semmi jel nem mutat arra, hogy kipukkadóban van a lufi, az oldalak forgalma egyáltalán nem csökken – mondta el a hirado.hu-nak Kis Gergely, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. munkatársa.

A turisztikai szolgáltatások a legkelendőbbek, a kuponos oldalak forgalmának felét teszik ki. Az utazás után a szépségápolás és az egészség kategória a legnépszerűbb már évek óta.

Az internetkutató szerint az üzleti modell nagyon jó. Ezeknek a cégeknek a legnagyobb értékük, hogy napi kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, és jól el tudják juttatni marketingüzeneteiket a fogyasztókhoz, mérhető a vásárlók száma.

Ilyen oldalakon hirdetni bárkinek megéri, akinek nagy árrés van a szolgáltatásain – mondta Kis Gergely. A kutató példaként említette, hogy a szállások értékesítése szezonális, főként a hétvégi és ünnepnapi időszakok kihasználtak, míg a hétköznapokon pangás van. A kuponos értékesítéssel a hétköznapi holtidőt is fel tudják tölteni. Ekkor ugyan nem keres pénzt a hotel, de nem termel veszteséget sem – emelte ki.

Minimális a haszon, de ez is jobb, mint az üres szobák

“Hirdettünk már ismert oldalon. Félmilliót kifizettünk, de nem hozta meg a várt eredményt. Egy vendég sem jött hozzánk. A kuponos oldalakat szeretik az emberek. Elsősorban a téli időszakban élünk ezzel, nyáron ritkábban. Több oldallal is kapcsolatban vagyunk. Kupon nélkül nem tudnánk működni, bármennyire is szeretnénk. Amióta kuponozunk, a legtöbbször telt ház van. Ha nem adnánk kedvezményeket, a téli időszakban csak 30 százalékig tudnánk feltölteni a szobákat” – mondta el a hirado.hu-nak egy 4 csillagos hajdúszoboszlói hotel igazgatója.A szilvásváradi Hegyi Panzió vezetője a hirado.hu-nak elmondta, hogy főként a téli holtidényre hirdetnek kuponos oldalakon. Azokat az időszakokat töltik fel így, amelyek nem igazán kelendőek. Nyáron, július–augusztusban nem élnek ezzel. “A kuponos árakon csak minimális hasznunk van, de még mindig jobb, mint ha üresen állnának a szobák” – mondta a panzió vezetője.

Ők négy-öt oldallal állnak kapcsolatban. Szerintük másként ezt nem megy, mert sokszor 1-2 hetet is várni kell arra, hogy felkerüljön a hirdetésük. Jutalékként 16 százalékot fizetnek a közvetítő oldalaknak.

A megtévesztés a legnagyobb probléma

Ahogyan egyre inkább terjednek ezek az oldalak, egyre több a panasz is – avatta be a hirado.hu-t Kiss Anita, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A vásárlók sok esetben nem kapnak megfelelő tájékoztatást a kupon felhasználásával kapcsolatban. Egy vendéglőben felhasználható kupon eladásakor például nem közölték a vevővel, hogy milyen ételekre lehet felhasználni a kedvezményt. Arra is volt példa, hogy az egyik ilyen oldalon hirdetett szálloda bezárt, s ezzel a vásárlók csak akkor szembesültek, amikor megérkeztek.

Tavaly 19 szolgáltatót ellenőrzött a fogyasztóvédelem, és kiderült 18 nem tett eleget a jogszabály által előírt kötelezettségeinek. Ez 95 százalékos kifogásolási arány.

A leggyakoribb probléma, hogy nem tüntetik fel a honlapon a törvény által előírt információkat. Kilenc vizsgált weboldal nem adott tájékoztatást a panaszkezelés módjáról. Hat honlap semmiféle útmutatást nem közölt az elállási-felmondási joggal kapcsolatban. Tíz vállalkozás esetében az volt a kifogás, hogy nem tették közzé, az elállásra 14 napja van a vásárlónak.

Mivel ilyen sok volt a hiányosság, ez a terület idén is az éves vizsgálati terv része – mondta el Kiss Anita.Az a vonzó, ami olcsó

A magyar vásárlók általában árérzékenyek, ezért a kedvezményes ajánlatok megtalálják a fogyasztókat. Az eNET kutatói szerint jelenleg nincs olyan modell, amely komolyan veszélyeztetné a kuponos oldalakat.

Hogy mekkora az ilyen cégek haszna, az termékenként és szolgáltatásonként eltérő, általában 10-30 százalék közötti jutalékot fizet az oldalaknak egy-egy hirdető.

Vannak területek, amelyek már elérték a csúcsot. A szépségápoláshoz kötődő kuponozás például már nem növekszik. A szolgáltatások mellett egyre népszerűbbé válik a termékek kereskedelme. Azok a cégek tudtak kiemelkedni, amelyek vagy specializálódtak egy területre – utazás, baba-mama termékek -, vagy időben nyitottak a termékek, akár a hagyományos kiskereskedelem felé. Az egyik legnépszerűbb oldal például már boltot is nyitott.

A választék és a megbízhatóság a siker titka

Ha valaki nem azt a szolgáltatást kapta, amit ígértünk, akkor kérdés nélkül jóváírjuk a számláján azt az összeget, amit költött. Ezt a később, egy újabb vásárlás során felhasználhatja. Ilyen azonban ritkán fordul elő – mondta el a hirado.hu-nak a Bónusz Brigád egyik alapítója. Az eNet adatai szerint piacvezetőnek számító cég több mint 3500 partnerrel dolgozik. Az eladott termékekre és szolgáltatásokra 100 százalékos garanciát vállalnak. Ha partnereik szerződést szegnek vagy a vásárlók értékelése alapján nem érnek el egy bizonyos értéket, akkor tiltólistára kerülnek.

“Olyanok vagyunk, mint egy nagyáruház, ahol mindent lehet kapni. A hűtőtől kezdve a billentyűzeten és a masszázson át a Balira szóló útig tényleg mindent. Alapelvünk, hogy amit mi magunk nem vennénk meg, azt nem tesszük fel az oldalra” – magyarázta Kaprinay Zoltán.Hasznos tanácsok, ha kuponos oldalon vásárolunk

1. Fontos tudni, hogy minden internetes vásárlás esetén megilleti a vásárlót az indokolás nélküli, 14 munkanapon belüli elállási jog.

2. A vásárlónak joga van visszakapni a pénzt. Ha azonban a későbbi beváltás lehetőségét választja, ügyelni kell rá, hogy annak felhasználhatósági időkorlátja lehet.

3. A kupon vásárlása előtt érdemes körültekintően elolvasni, hogy milyen szolgáltatást kap a vevő és milyen feltételekkel. A kuponok felhasználhatóságának sokszor rövid beváltási ideje van.

4. Célszerű a vásárlás előtt a kuponnal kapcsolatos információkat rögzíteni. Például kinyomtatni, vagy a képernyőről képet készíteni („print screen”) és elmenteni a számítógépre. Ez megkönnyítheti az utólagos bizonyíthatóságot.

5. Előfordulhat, hogy a kiugróan kedvezményes ár nem is létezett soha. Mindig érdemes utánanézni, hogy a kedvezményes ár valóban kedvezményes-e. Vita esetén ennek segítségével támasztható alá, hogy a kuponnal elérhető szolgáltatás nem felelt meg a szerződéskötéskor vállalt feltételeknek.

6. Fontos tanács még, hogyha a szálláshely vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nem felelnek meg az előzetes tájékoztatásnak, illetve szerződéses feltételeknek, akkor a vásárló – hibás teljesítésre hivatkozva – követelheti a szolgáltatás díjának mérséklését.

Forrás: hirado.hu
Fotó: MTI: Rosta Tibor

2015. június 29. 09:40 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő