41104_copy_3_memoria

A Google Effect, vagyis hogy online elérhetők az információk, köztük a személyes adataink is, kifejezetten rossz hatással vannak az emlékezőképességünkre. Gyakran nem tudjuk fejből a gyerek, az iskola, a munkahely, sőt gyakran a partner telefonszámát sem.

A Kaspersky Lab új kutatása megállapította, hogy az európai internethasználók többsége nem emlékszik a fontos telefonszámokra, sem a gyermeke számára (53 százalék), sem a gyerekek iskoláinak (90 százalék) vagy a munkahelyének (51 százalék) a telefonszámára. Körülbelül a harmaduk nem tudta felidézni a partnere számát, és 10-ből 4-en nem emlékeztek gyerekkori otthoni vonalas telefonszámukra.

A kutatásban hatezer 16 éves és idősebb fogyasztó vett részt, Európa hat országából. Az eredmények azt mutatják, hogy nem vagyunk képesek fontos információkat memorizálni, ami annak köszönhető, hogy ezt a feladatot olyan digitális eszközökre bízzuk, mint például az okostelefon. A megkérdezett 16 és 24 év közötti fogyasztók majdnem fele (43 százalék) azt mondta, hogy az okostelefonjában tart szinte minden információt, amire szüksége van.

A Kaspersky Lab ezt a jelenséget digitális amnéziaként definiálja: az információk elfelejtése a digitális eszközök használatának köszönhető. Mivel ezek tárolják számunkra a szükséges adatokat, így már feleslegessé válik a memorizálásuk. A tanulmány szerint a digitális amnézia minden korcsoportot érint, férfiakat és nőket egyaránt.

Ennek fényében különösen aggasztó, hogy a digitális eszközökre való egyre növekvő mértékű támaszkodás és az emlékek esetleges elvesztése okozta mély érzelmi hatás ellenére sem védik a fogyasztók Európa-szerte megfelelően az eszközeiket, és nem gondoskodnak az informatikai biztonságról, derült ki a felmérésből.

Az okostelefonok és a táblagépek különösen rosszul védettek: csak minden harmadik okostelefon tulajdonos (36 százalék) telepít extra informatikai adatvédelmi szolgáltatást, és csak egynegyedük (23 százalék) teszi ezt meg tabletjével. Egyötödük (21 százalék) pedig egyáltalán nem védi eszközét semmilyen kiegészítő biztonsági programmal.

Forrás: Infotér
Fotó: Infotér
2015. július 28. 10:04 | Haladó, Kezdő, Még több informatika