image (80)

Ez az ingyenes szolgáltatás mobilon és mindegyik böngészőben is blokkolja azokat a programokat, amelyek információkat gyűjtenek rólunk és/vagy követik netes tevékenységünket.

Korábban a HVG már ajánlott egy követés blokkolót, de a netes magánszféránkat megvédő rendszer csak Chrome bővítménnyel volt használható. Aki más böngészőt használ vagy váltani szeretne, annak a Ghostery tökéletes megoldás.

Erről az oldalról minden népszerű böngészőre (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera), valamint AndroidraiPhone-ra és iPadre is ingyen letölthetjük a weboldalakon harmadik fél által elhelyezett elemeket, népszerűbb nevén követőket blokkoló szolgáltatást.

Ha ezzel megvagyunk, bármelyik oldalon is járunk, a bővítmény ikonja jelzi, hogy hány ilyen követőt talált, a logóra kattintva pedig meg is jelennek a netes tevékenységünket elemző és figyelő programok listája.

Mindegyik mellett egy csúszka látható, amelyre kattintva jobbra vált és piros lesz, ezzel pedig blokkoltuk is az adott követést. A mellette lévő gombra kattintva – amely ekkor zöldre vált – viszont minden oldalon engedélyezhetjük az adott követő tevékenységét. Alul a blokkolás szüneteltetése opcióval az összes blokkolást leállíthatjuk.

Forrás: HVG
Fotó: Ghostery