stockfresh_3079442_hand-holding-colorful-internet-cables_sizeM

Országos internetsebesség-mérő oldalt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A szelessav.net honlapon az ígéretek szerint valós információkat adnak az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt internetsebességről.

A magyar nyelvű független, szakmailag megbízható mérések alapján ellenőrizhető az internetszolgáltatás minősége, a le- és feltöltési sebessége, késleltetés, valamint a hálózatsemlegesség.

A hatóság a fogyasztóvédelmi célú weboldallal, a szolgáltatóknál tapasztalt hiteles adatok közzétételével szeretné növelni az internet-előfizetési piac átláthatóságát. Mivel egy helyen, közvetlenül összehasonlíthatóak a versenytársak eredményei, ez a hatóság várakozásai szerint élénkítheti majd a hírközlési szolgáltatók közötti piaci versenyt is.

Az előfizetők a honlapon térképes és táblázatos verzióban város- és utcaszintű, részletes lebontásban is rákereshetnek arra, hogy milyen átlagos sebesség- és lefedettségi értékek jellemzőek az országban, a teljes hazai piacon.

A fogyasztók regisztráció nélkül is háromféle mérés összesített eredményei közül választhatnak a szelessav.neten: megtudhatók az NMHH mérőautói által dokumentált adatok, a regisztrált felhasználók által elvégzett mérések eredményei, valamint azok az értékek is, amelyeket NMHH-s mérődobozok rögzítenek. Az oldalon közérthető magyarázatok vannak a kapcsolódó fogalmakról.

Az internethasználók saját maguk is beküldhetnek adatokat, ehhez csupán regisztrálniuk kell az oldalon, és már indíthatják is a méréseket a számítógép vagy az okostelefon böngészőjéből.

Ha a szélessávú internetszolgáltatások minőségi jellemzői a mérések alapján elmaradnak a szolgáltatók által hirdetett maximális értékektől, az ügyfélnek lehetősége van arra, hogy regisztráció és öt mérés után mérődobozt igényeljen az NMHH-tól.

A mérődobozok a fogyasztó otthonában vagy más helyen automatizáltan működnek, olyan időpontokban, amikor a helyi hálózaton nincs olyan egyéb forgalom, amely a mérési eredményeket torzíthatná. A mért adatok alapul szolgálhatnak a szolgáltatónak jelzett előfizetői bejelentéshez, esetleges hatósági vizsgálat indításához.

Forrás: HVG

2015. augusztus 19. 11:51 | Digitális írástudás, Haladó, Kezdő