Charging mobile phone with solar charger

Ahol nincs szolgáltatói lefedettség, ott senki sem fog csodát csinálni, de néhány tanács megfogadása segíthet, hogy mindig a lehető legjobb térerővel használhassa telefonját, így ritkábban akadozzon vagy szakadjon meg a telefonhívás és a mobilnet.

1. Mérje fel, hogy pontosan hol milyen a térerő

Első lépésként érdemes felmérni a helyzetet. A térerő pontos értékének kijelzésére androidos készülékeken és iPhone-on is van mód. Egy iPhone-ok esetében a *3001#12345#*karaktersorozatot kell bepötyögni, majd a megnyomni a hívásindítás gombot. Ezzel az eszköz képernyőjének bal felső sarkában megjelenik egy negatív előjellel ellátott szám, aminek mértékegysége decibel milliwatt, vagyis a dBm. Az androidos telefonok esetében ugyanezt aBeállítások /Az eszköz névjegye/Állapot menüpontnál nézheti meg. Az itt található értékek közül a jelerősségre kell figyelni.

Míg a -70 dBm kiváló hálózati erősséget mutat, addig -100 körül már nincs is térerő, tehát minél kisebb (a mínusz miatt egészen pontosan: minél nagyobb) a kijelzett érték, annál nagyobb a térerő.


Fotó: Cell Phone Signal Booster Store

 

Érdemes lehet körbejárni a lakást, és figyelni, hol milyen értéket mutat a telefon. Jobb ott telefonálni, ahol -70 dBm-hez legközelebbi jelerősséget mér.

2. Nyisson ablakot

Egy épületben állva, vagy egy autóban ülve a jelerősség jóval gyengébb, a falak ugyanis leárnyékolják a készüléket. Ilyenkor érdemes lehet kinyitni az ablakot, és a közelében beszélni, ez ugyanis akár meg is duplázhatja a térerőt.

3. Keresse meg a legközelebbi adótornyot

Ha útközben telefonál, előfordulhat, hogy két adótorony határán sétálgat, így hiába van egy város közepén, elveszhet a térerő. Ilyenkor jöhet jól az androidos eszközökre, valamint iPhone-ra és iPadre is letölthető OpenSignal nevű alkalmazás, ami megmutatja, a közelben hol vannak az adótornyok és mekkora a hatósugaruk. Az app szükség esetén akár el is navigál a legközelebbi térerőforráshoz.

4. Csatlakozzon újra a hálózathoz

Könnyen lehet, hogy bár egy adótorony közelébe érve elviekben erős jelet kellene fognunk, a hívás minősége továbbra is rossz. Ilyen esetben érdemes eldobni a hálózatot, majd újra megpróbálni csatlakozni: elég, ha néhány másodpercre repülő üzemmódba teszi a készüléket, így amikor az újra kapcsolódni próbál a mobilhálózathoz, nem “ragad le” az előbbi toronynál, hanem a közelben lévő legerősebb jelűre fog csatlakozni.

5. Figyeljen a töltöttségre

A tippeket összegyűjtő Grant Thompson szerint a gyenge térerőt az is okozhatja, hogy túlságosan alacsony a telefon töltöttsége.

Forrás: HVG

2015. szeptember 22. 13:38 | Digitális írástudás, Haladó, Kezdő