image

Nem csak azért tart ki olyan rövid ideig az okostelefonja, mert a gyárban nem raktak elég nagy akkumulátort bele. A jelenség mögött részben az áll, hogy rosszul töltjük, szinte mindannyian.

Új telefon vásárlásakor a legtöbben még mindig igyekeznek “formázni” az akkumulátort, azaz egy napig is töltőn hagyják – pedig ezt már régen túlhaladta a technológia fejlődése. Az talán még ennél is elterjedtebb, némiképp érthető szokás, hogy sokan hajlamosak mindig töltőn hagyni a telefont, mondván legyen csak teljesen feltöltve, amikor reggel/bármikor elindul az ember otthonról. Pedig ez sem éppen szerencsés dolog. Nézzük szépen sorban a tudnivalókat, amik persze nem csak telefonokra, hanem minden aksis készülékre igazak.

Ne töltse fel teljesen

Battery University nevű oldal mögött az egyik aksigyártó cég áll, az ő tanácsaikat tehát érdemes megfogadni, ők aztán biztosan tisztában vannak vele, hogy mi tesz jót egy aksinak, és mi nem. Ők figyelmeztetnek például arra, hogy a (szinte minden készülékben lévő) lítium-ion akkumulátorok egyáltalán nem igénylik a teljes feltöltést – sem az első bekapcsolás előtti első töltésnél, sem utána. Sőt: akkor cselekszik helyesen, ha mindig csak rátölt valamennyit, de nem 100 százalékig tölti.

Ne hagyja a töltőn este (se)

Az előző tanácsból következik az is, hogy nem érdemes hosszabb időn át teljes töltésen hagyni az aksit: márpedig ha folyamatosan be van dugva, akkor amint fogy egy kis energia, az rögtön újra rá is töltődik – a telefon tehát mindig 100 százalékos töltöttség körül lesz. A szakértők szerint ez nagyjából olyan “feszültséget” okoz, mintha egy izmot folyamatosan megfeszítene az ember. Egy egész estés töltés után valóban nyugodtabban indul az ember útnak teljes töltöttséggel, és abban a pillanatban ez tényleg jó érzés is lesz. De minél többször (minél hosszabb időn át) van teljes töltöttségen az akkumulátor, annál kevésbé tartja magát hosszabb távon. (Nem, nem a túltöltésről van itt szó, ami ellen minden készülék védve van.)


Fotó: Battety University

A grafikonon az látható, hogy a folyamatosan teljesen feltöltött akkumulátornak már 200 feltöltés (töltési ciklus) után szinte nullára csökken a kapacitása (zöld vonal), addig egy kevésbé teljes töltöttségen hagyottnak (fekete vonal) még 400 feltöltés után is csak kb. 20 százalékkal csökken. A lényeg tehát: ne hagyja felügyelet nélkül túl sokáig töltőn: 80-90 százalékos töltöttség bőven elég lesz.

Töltse gyakran

Néhány nagy löket helyett sokkal jobb, ha mindig csak részben tölti fel a telefonját – azt viszont mindig megteszi, amikor csak tudja. A legjobban akkor jár, ha olyan 80-90 százalék közti szinten mindig rátölt egy kicsit – de ez persze csak az ideális eset, amit a mindennapi használat során nehéz megvalósítani. De törekedni azért lehet rá.


Fotó: Battery University

Ne töltse nagyon hidegben vagy nagyon melegben

A Battery University tanácsa szerint az ideális töltési hőmérséklet 10°C és 30°C között van. Bár 10°C alatt talán kevesen szoktak telefontöltéssel foglalatoskodni, de például télen a garázsban előfordulhat ilyen eset. Nyáron pedig nem ritkán maradhat 30°C-nál melegebb helyen (például autóban) a töltés alatt lévő telefon. Ez szintén nem tesz jót az akkunak.

Felejtse el a töltőt, ha forró tőle a telefon

Az természetes, hogy töltés közben valamivel melegebb a készülék. De ha rendkívül melegnek érzi – ezt ennél pontosabban nehéz meghatározni –, akkor ne használja tovább az adott töltőt.

Forrás: HVG
Fotó: Google

2015. szeptember 15. 10:32 | Haladó, Kezdő, Még több informatika