image (98)

Trónok harca, Jóbarátok, Dr. House, South Park, Dexter – csak néhány sorozat azok közül, amelynek részeit ezen a nyelvtanulásra szakosodott oldalon nézhet angol hanggal és felirattal. Ha nem ismer egy szót, csak rá kell kattintania, és látja a magyar jelentését. Sokkal olcsóbb, mint a nyelvtanár.

A kellemest a hasznossal tipikus esete a Speechyard oldal, ahol limitált ideig – körülbelül egy rész idejére naponta – ingyen nézhetünk olyan világhírű sorozatokat, mint például a Trónok harca, a Jóbarátok, a Dr. House, a South Park vagy a Dexter, és közben angolul tanulhatunk. Ez az ingyenes kipróbálási lehetőség még két napig él, érdemes élni vele, ha pedig tetszik valakinek, 60 dollárért (kb. 17 ezer forint) 1 évre előfizethet rá. Elsőre ez soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy mennyi pénzbe kerül 1 évig nyelvtanárhoz járni, akkor már nagyon olcsó. Ráadásul 1 hónapra 15 dollárért, 3 hónapra 30 dollárért, fél évre pedig 40 dollárt is elő lehet fizetni.

Az oldalon – facebookos vagy e-mailes regisztráció után – csak ki kell választani a sorozatot, az évadot majd a részt, és indítható is a videó. Tökéletes angol felirat van hozzá, ha pedig nem tudunk egy szót, akkor válik igazán hasznossá az oldal.

Ilyen esetben az egeret csak a szó fölé kell vinni, és ehhez nem is kell kapkodni, mert az egérrel amint a felirat sávjába érünk, automatikusan megáll a videó. Ekkor rákattinthatunk az ismeretlen szóra, és már meg is jelennek a magyar jelentései. Ha a szó melletti plusz jelre kattintunk, el is menthetjük a tanulnivaló szavak közé, így saját szótárunkat bővíthetjük, amelyet bármikor átnézhetünk.

Dokumentumfilmek, filmjelenetek, gyerekműsorok és interjúk is vannak az oldalon, sőt angol nyelvű könyvek is, ahol szintén csak kattintani kell az ismeretlen szavakra.

A közösség opcióra kattintva nézelődhetünk a külföldi felhasználók profiljai között, ha pedig valaki szimpatikusnak tűnik, chatelni kezdhetünk vele, ezzel is gyakorolva a nyelvet.

Az angol tanulás másik kellemes módja, ha dalszövegek segítségével tesszük, amit a legnagyobb ilyen gyűjtemény oldalán és alkalmazásaival is megtehetünk. Amennyiben ilyen egyszerűen akarjuk a nyelvtant is elsajátítani, azt a Duolingo magyarul is elérhető honlapján és appjaival tehetjük meg ingyen és gyorsan, ezen a remek weboldalon pedig tovább fejleszthetjük szókincsünket.

Forrás: HVG
Fotó: HVG

2015. szeptember 3. 08:30 | Még több informatika