Network connection

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2015. augusztus 28-ától érhető el az „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázat, amelynek segítségével 2018-ra hazánk minden háztartása számára elérhetővé válik a legalább 30 Mbit/s sávszélességű internet-hozzáférés.

A Magyarország szélessávú hálózatáról készült adatbázis alapján hazánkban mintegy egymillió háztartásban jelenleg még nem érhető el nagysebességű internet-szolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, ugyanakkor az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek. A 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő, és a 10 milliárd forintos keretösszegű visszatérítendő forrásnak köszönhetően olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagysebességű hálózat kiépítését.

A projekt célja a kevésbé fejlett régiókban található, újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal még nem lefedett területek, valamint az optikai felhordó hálózattal nem rendelkező települések csatlakoztatása a nagy sebességű hálózati infrastruktúrához.

A fejlesztési program szakpolitikai irányítója a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiát kidolgozó NFM Informatikáért felelős helyettes államtitkársága. A pályázat előkészítését – a Digitális Magyarország kormányzati program részeként – a KIFÜ szervezetében működő Szupergyors Internet Program (SZIP) koordinálta, amelyben a KIFÜ szakemberei jelentős mértékben vesznek részt. Kollégáink 2014 novemberétől kezdődően az ország szélessávú lefedettségét feltérképező „mapping” elkészítésén dolgoztak, majd a pályázatok megalapozását biztosító részletes Megvalósíthatósági Tanulmány és Dinamikus Üzleti Modell készítése következett, a pályáztatás teljes dokumentációjának elkészítésével együtt.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatók két ütemben, 2015. szeptember 30-tól és 2015. november 15-től adhatják be a felhívásra vonatkozó pályázataikat.

Forrás: KIFÜ

2015. szeptember 1. 15:23 | Digitális írástudás, eBefogadás, Haladó