bliis_alapitvany

A súlyosan és halmozottan sérült mozgás- és beszédképtelen fiatalok kommunikációját segítő komplex módszertant és eszköztárat állítottak össze a Bliss Alapítvány és az ELTE Informatikai Kara által indított speciális program keretében.

A rendszer megalkotója Miksztai-Réthey Brigitta tanársegéd, aki a Vodafone Főállású Angyala, egy weboldalra gyűjtötte össze a számítógépek és a legkorszerűbb mobileszközök használatának elsajátításához szükséges több mint 100 fejlesztő játékot és egyéb oktatási segédanyagokat.

Része lesz a hazai gyógypedagógus képzésnek

A projektre felfigyeltek az oktatási szakemberek is, ennek nyomán a “rendszergazda” Miksztai-Réthey Brigitta szeptembertől együttműködik az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával, hogy a hazai gyógypedagógus képzésben még az idén elindulhasson az infokom technológia pedagógiai célú felhasználásának módszertani oktatása.

A munka, amelynek aktív részesei voltak a Bliss Alapítvány mozgás- és beszédképtelen növendékei is, nagyjából egy éve indult. A weboldalon található komplex eszköztár egyik érdekessége az ELTE Informatikai Karával közösen kifejlesztett fejegér, vagy más néven Mousense, amelynek révén a számítógép fejmozgással irányítható. A Bitport kérdésére a program gazdája elmondta, hogy az ő megoldásuk annyiban különbözik a piacon lévő hasonló fejegerektől, hogy ehhez semmiféle hardverre nincs szükség, a számítógépet használója a webkamerán keresztül irányítja, ráadásul úgy, hogy az alkalmazás az arcnak nemcsak egy részét figyeli, hanem több jellegzetes pontot is megjegyez rajta. Így gyorsabb és pontosabb lehet az “egérmozgatás”.

A weboldalon az egyéb egérkiváltók és érintőképernyők használatának elsajátítását elősegítő anyagok mellett témakörönként csoportosított számítógépes és mobilos fejlesztő játékok és alkalmazások is megtalálhatók, amelyeknek egy része saját fejlesztésű.

Külföldről is érdeklődnek már a program iránt

A projekt különlegessége az úgynevezett Mentor-modellprogram, amelynek keretében hat mozgás- és beszédképtelen fiatal felnőttet saját iskoláskorú társaik segítésére képeztek ki. A mentorok, akik munkájukért fizetést is kapnak, először a különféle számítógépes programok, mint a MovieMaker, Photo Story, Audacity kezelését tanulták meg, majd saját maguk készítettek oktatási segédanyagokat a kisebb gyermekek számára. A weboldalon jelenleg 65, a mentorprogram keretén belül létrehozott segédanyag található.

A speciális tananyagcsomag, amely iránt már külföldről is érdeklődnek más tartósan beteg, vagy speciális nevelési igényű fiatal számára is megnyitja a számítógépes világot, és megtanítja a korszerű  mobileszközök kezelésére.

Forrás: Bitport
Fotó: Bitport

2015. október 8. 14:02 | eEgészségügy, Magyar sikerek