Person is holding wrench beside a computer

Egy új számítógép önmagában egy élettelen hardver, a rá telepített szoftverek teszik igazán hasznossá. Az alábbiakban a programok kiválasztásához és installálásához mutatunk egy oldalt.

Ha egy új gépet vásárolunk, mindenekelőtt telepíteni kell rá a legfontosabb programokat, böngészőt, képszerkesztőt, szövegszerkesztőt, vírusirtót stb. Egyenként is összevadászhatjuk ezeket a netről, de sokkal egyszerűbbé válik a dolgunk, ha felkeressük a Ninite nevű weboldalt.

Itt kategóriákba sorolva találhatjuk meg a nélkülözhetetlen vagy legalábbis tényleg hasznos programokat, amilyen például a Chrome, a Skype, a VLC, az OpenOffice, a Picasa vagy az AVG, hogy csak néhányat említsünk a közel 90 összegyűjtött ingyenes szoftver közül.


Fotó: Secure by Design

Ha az egérrel ráállunk bármelyik nevére, elolvashatjuk, hogy milyen típusú programról van szó. Amelyik megtetszik, azt jelöljük ki (mindegy, hányat jelölünk meg), majd kattintsunk a Get Installer gombra. Ekkor egy kis program települ a gépünkre, és a továbbiakban ez fogja letölteni a kijelölt szoftvereket, anélkül, hogy nekünk bármi dolgunk lenne vele.

A Ninite azt is garantálja, hogy nem kerülnek fel a gépünkre kéretlen eszközsávok a programokkal együtt.

Forrás: HVG