?????????????????????????????????????

A Facebookon akár ezernél is több. És hánynak tudod elmondani, hogy beleszerettél valakibe, vagy hogy szakítottál a pároddal? A kérdés a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében hangzott el, a választ pedig Pléh Csaba pszichológus-nyelvész várta mobilapplikáció segítségével az előadás hallgatóitól, a Z generáció képviselőitől, és kiderült: a legtöbben 3-4 bizalmas baráttal rendelkeznek.

Robin Dunbar antropológus elmélete szerint kapcsolataink számát és intenzitását agykérgünk mérete határozza meg, amelyből kiindulva az embernél funkcionálisan 120-140 fős ez a csoport, és ha megnézzük a ma élő vadászó-gyűjtögető népcsoportokat, azok is maximum ekkora faluközösségekben élnek – magyarázza a pszichológus-nyelvész.

Ismerősök?

De mi a helyzet a digitális világba születőkkel, hiszen a Facebook-nemzedéknél az ismerősök száma az ezret is könnyen meghaladja. Ám, ha valakit türelmesen végigkérdezünk ezerötszáz partneréről, kiderül, hogy ő is csak 100-150-ről fogja tudni megmondani pontosan, ki is az, és mit csinál. Azaz a technológia látszólag lehetővé teszi, hogy hatalmassá tegyük ezeket a köröket, de továbbra is csak 120-140 fő lesz az, aki ténylegesen jelen van a fejünkben – hívja fel a figyelmet a szakember.

Az előadással kapcsolatosan készített interjút ide kattintva tekinthetik meg.

Forrás: hirado.hu

2015. december 1. 11:34 | Digitális írástudás, eBefogadás, Haladó, Kezdő