karacsonyi-bevasarlas-Reuters

Hogy az ünnepi ajándékvásárlás ne járjon együtt kellemetlen tapasztalatokkal, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Egy friss felmérés szerint a hazai internetezők 74 százaléka tervezi, hogy online áruházból is rendel idén. A NetIQ, a vállalati internetes biztonság egyik hazai szakértője ezt tanácsolja:

1. Mondjunk nemet az ingyenes wifire

Noha egyre több közterületen és szórakozóhelyen elérhető nyilvános wifi-hálózat, a vásárlásokat nem érdemes ezeken keresztül bonyolítani. Egy profi kiberbűnöző számára rendkívül egyszerű feladat nyilvános hálózaton belenézni a kommunikációnkba, és ellopni a fizetésnél megadott információinkat.

2. Ne foglalkozzunk e-mailes ajánlatokkal

Nem tanácsos kattintani az e-mailben érkező ajánlatokban található linkekre. Ehelyett inkább egyenesen a kereskedők, webshopok oldalára látogassunk el, ha valamilyen akcióra vadászunk. Ugyanez érvényes az e-mailben érkező promóciós kódokra: a linkre kattintás helyett a kódot másoljuk ki, majd közvetlenül a weboldalon illesszük be a megfelelő rubrikába, és úgy használjuk fel! Ez azért fontos, mert még a leghitelesebbnek tűnő e-mail is származhat az adatainkra pályázó hackerektől.

3. Ne legyünk lusták a jelszavak és fiókok használatánál

Ha új fiókot kell létrehoznunk egy webshopban, ne használjuk ugyanazt az e-mail címet és jelszót, amelyeket egyéb helyeken szoktunk. Sokszor azért járnak sikerrel a kiberbűnözők, mert az emberek ugyanazt a címet és jelszót használják számos különböző oldalon, ezért elég egy helyről ellopni az információkat ahhoz, hogy több helyen is sikerrel járjanak.

4. Használjunk erős jelszavakat

Szintén gyakori hiba, hogy a felhasználók egyszerűen megjegyezhető jelszót választanak, például „jelszó” vagy „123456”, esetleg a születési dátumukat adják meg. Az ilyen jellegű információkat az adatvadászon általában egyszerűn kideríthetik, és a gyakran előforduló jelszavak feltörése sem okoz számukra problémát. Ezért érdemes bonyolult jelszót kitalálni, amely tartalmaz számokat, illetve kis- és nagybetűket egyaránt.

5. Keressük a lakatot

Érdemes azokat a webes áruházakat előnyben részesíteni, amelyek használják az SSL technológiát a vásárlóval zajló kommunikáció és adatáramlás titkosításához. Ennek jele, hogy az oldal URL címe https-sel kezdődik http helyett, és a böngésző címsorának elején egy lezárt lakat ikonja látható.

6. Részesítsük előnyben az alkalmazásokat

Egyre több webshop készít mobilos alkalmazást, amellyel okostelefonról is rendkívül egyszerűen válogathatnak a vásárlók a bolt kínálatában. Az ilyen jellegű programok további előnye, hogy általában plusz biztonsági réteget és titkosítást is tartalmaznak, ezáltal a használatuk is biztonságosabb, különösen nyilvános helyen.

7. Helyezzük a biztonságot a kényelem elé

Soha ne mentsük el a bankkártya-információinkat sem a weboldalakon, sem a böngészőkben. Ha nincsenek eltárolva, nem is lehet őket ellopni. Fárasztónak tűnhet minden alkalommal külön begépelni az adatokat, de a kényelem nem éri meg a vele járó kockázatot.

8. Nézzük át a kivonatokat

Januárban és februárban fordítsunk nagyobb figyelmet a bankszámlakivonatokra: csalásra utalhat bármilyen tétel, amely egyáltalán nem ismerős, még akkor is, ha az összeg nem túl nagy. Ha ismeretlen helyről látunk terhelést, azonnal jelezzük a banknak.

9. Ne hagyjuk lezáratlanul a telefonunkat

Minden okostelefon-használónak ajánlott, hogy állítson be valamilyen biztonsági kódot vagy ujjlenyomat-olvasási kérést a képernyő feloldásához a telefonján. Ez nem csak azoknak jön jól, akik vásárlásokat is bonyolítanak a telefonjukról, a rosszindulatú személyek ugyanis egyéb adatokkal is visszaélhetnek.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Reuters

 

2015. december 8. 11:56 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő