glory_2mb

Egy fiatalokból álló magyar csapat a kerekesszékbe kényszerült betegek életét akarta megkönnyíteni, a társadalomba való visszailleszkedésüket elősegíteni és méltóságteljesebb életet biztosítani számukra. Az általuk kifejlesztett eszköz hozzájárul, hogy több millió ember és család élete megváltozzon.

Tumoráttétek, autoimmun betegségek, idegsorvadás, gerincsérülés, agyvérzés következményeként lebénult emberek sokszor elveszítik végtagjaik akaratlagos mozgatásának képességeit, súlyosabb esetben beszédkészségük is sérül. A paralízis teljesen átformálja életüket. Gyakran válnak képtelenné arra, hogy akár napi megszokott feladataikat is elvégezzék.

A GyroSet Guide kontroller tulajdonképpen a világon az első kereskedelmi forgalomban kapható „Intelligens kerekesszék vezérlő” rendszere – mondta a hirado.hu-nak István Márk, az eszközt forgalmazó NowTechnologies ügyvezetője. Hozzátette, a termék gyakorlatilag egy fedélzeti számítógép-megoldás kerekesszékek számára.

Jelenleg kevés megfelelő eszköz létezik, amely segítségével nyaktól lefelé bénultak is képesek elektromos kerekesszékük irányítására. Ezek az emberek különböző mechanikai eszközökkel, például fejre erősített pálcával vagy szájjal mozgatható joystickkal irányítják „mozgószéküket”. Ennek hátránya, hogy a joystickot tartó konzol kitakarja a mozgássérült előtt található akadályokat és az út jelentős részét. A sérültekkel folytatott beszélgetések alkalmával az is kiderült, hogy a jelenleg használatos rendszerek 30-40 éve nem változtak – magyarázta István Márk. Ebből kifolyólag nem csak nem esztétikusak, hanem kényelmetlenek is, miután 0-24 órában viselik őket – tette hozzá. „Mi a fejlesztések során nagy hangsúlyt fektettünk a designra és arra, hogy a használatban lévő rendszerek hibáit kiküszöböljük.”

Az ötlet még 2013-ban pattant ki Juhász Márton fejéből – mesélte a cégvezető. Az első próbálkozások alkalmával a 3D-s egér működésének elvén néhány prototípus került kifejlesztésre a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában – mondta. A GyroSet Glory egy headset, ami a fej térbeli orientációját méri, ezáltal a mozgássérült intuitív módon, fejének mozgatásával irányíthatja a székét. A vezérlést kontrolleren futó saját operációs rendszerük végzi, mely gesztusfelismerés útján automatikusan adaptálódik a felhasználó akaratlan rángásaihoz, remegéséhez. Ezen felül a headset számítógépes egérként való használatát is lehetővé teszi.

Ennek segítségével a sérült emberek nem csak függetlenségüket, hanem esetlegesen keresőképességüket is visszakapják. A termékeket folyamatosan fejlesztjük – mondta István Márk. A fejvezérlés például kiegészült egy kacsintás-érzékelővel is – fűzte hozzá. „Ez azt jelenti, hogy azok a sérültek, akik a fejüket tudják mozgatni, egy kacsintással klikkelhessenek a számítógépen. A headset összeköthető akár smart home funkciókkal is, így fejvezérléssel lehetne ajtót, ablakot nyitni, tévét vagy légkondicionálót bekapcsolni.” Jelenleg egy önvezérlő funkción is dolgozunk – mondta a cég vezetője. „Ez pedig annyit tenne, hogy a kerekesszék önállóan is képes lenne a lakásban, annak viszonyait felmérve közlekedni.”

„Rendszerükkel olyan kommunikációs és navigációs alkalmazások is hozzáférhetővé válnak, mint: videótelefon, globális helymeghatározás, hangalapú webkeresés, képernyő-billentyűzet, hangszintézis, szórakoztató elektronikai eszközök használata, elektromos ajtók, ablakok, villamos hálózati kapcsolók távirányítása.” A gondozók a saját okostelefonjuk segítségével távolról elérhetik a szék műszaki paramétereit, fogadhatnak riasztásokat és készüléküket másodlagos joystickként használhatják a kerekesszékek irányítására – mesélte István Márk.

Bár az eszköz egyedüliként kereskedelmi forgalomban is kapható, mégsem hozzáférhető Magyarországon minden rászorulónak. Az Emmi ugyan támogatásáról biztosította az ígéretes kezdeményezést, a TB azonban még nem vette be a támogatott eszközök közé a fejlesztést. Mivel a kerekesszékek árai is elég magasak, a TB támogatása segítene azon, hogy eljusson azokhoz a betegekhez, akik valóban hasznát vehetnék a magyar innovációnak. Ennek hiányában egyelőre külföldön tárgyalnak a fejlesztés további sorsáról.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2016. január 28. 09:33 | Magyar sikerek