image

Több népszerű antivírus szoftver is biztonsági hibát rejtett, melyen keresztül könnyen bejuthatnak a kártékony elemek. Mutatunk egy segédprogramot, amellyel gyorsan ellenőrizni tudja, hogy biztonságban van-e a gépe.

Úgy látszik, a vírusirtó programokat sem árt néha ellenőrizni, mert könnyen lehet, hogy rajtuk keresztül jutnak be a támadók a felhasználó gépébe. Az enSilo nevű kiberbiztonsági cég még márciusban talált egy igen komoly hibát az AVG 2015-ös szoftverében. Mint kiderült, a vírusirtó a memóriában könnyen kiszámítható címeken végezte az olvasási, írási és futtatási műveleteket, ezt kihasználva pedig a támadók bejuttathatták az adott gépre a kártékony kódot.

Az enSilo jelezte az AVG-nek, hogy komoly biztonsági rés tátong a programban, amit a fejlesztők néhány nappal később már be is foltoztak. A cég azonban nem állt le, és tovább vizsgálta a vírusirtókat, majd igen meglepő eredményre jutottak: mind a McAfee VirusScan Enterprise 8.8-as verziója, mind pedig a Kaspersky Total Security 2015 nevű programja is sebezhetőségeket tattalmaz.

Bár a programok fejlesztői folyamatosan próbálják betömni a réseket, az antivírusokat ellenőrző cég csinált egy AVulerabilityChecker nevű eszközt, mellyel leellenőrizheti, hogy az ön gépén lévő biztonsági programokkal van-e gond.

Forrás: HVG
FotóDeccanchronicle