modern laptop

Képeket teszünk közzé, lakcímet, mobilszámot, bankszámlaszámot adunk meg, aminek komoly következményei lehetnek a lopásoktól kezdve a magánélet szentségének megsértéséig.

A gyerekek mellett egyre jobban kell figyelni az idősebbekre is: nagymamák és nagypapák szelfiznek az okostelefonjaikon, posztolnak a fészbukon, szkájpolnak az unokákkal, sőt hivatalos ügyeket is intéznek online. Ők talán a legvédtelenebb felhasználók napjainkban, hiszen sokszor nincs mellettük senki, aki felhívná a figyelmüket a veszélyekre.

Ezekre érdemes figyelni:

Túl általános tartalmú levél ismerőseinktől, vagy akár saját magunktól

Nagyon sokszor előfordul, hogy valakinek a nevében kapunk e-mailt, van, hogy saját magunktól. Ez utóbbi elég egyértelmű, de már az is árulkodó jel, amikor túlságosan általános a levél tartalma; valószínű ezt nem az írta, akit egyébként ismerünk, inkább kérdezzünk vissza. Ha olyan levelet kapunk, ami helyesírási hibáktól hemzseg vagy látszik, hogy tört magyarsággal, valami fordító programmal íródott, valószínűleg tipikus adathalász támadás – töröljük azonnal.

Bankok, fizetési szolgáltatók nevében kapunk adathalász levelet

A bankok soha nem az interneten keresztül módosíttatják adatainkat. Ha mégis azonnali adatmódosításra irányuló levelet kapunk, mindenképpen jelentsük az illetékes banknak, hogy visszaélés történik a nevükben. Nagyon megtévesztő lehet, mert ügyesen másolják a bank hivatalos oldalát, és már csak akkor észleljük, hogy csalás áldozatai vagyunk, amikor a számlánk megcsappan. Tehát, e-mailes megkeresés formájában csupán felkérés érkezhet, hogy személyesen fáradjunk be egy bankfiókba.A biztonságos cím zölddel kezdődik

A biztonságos szervernek zölddel kezdődik a webcíme a bal fölső sarokban, tehát ha a https nem zöld, akkor az már gyanús. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy jó webcímet gépeltünk-e be.

Jogtiszta szoftver, tűzfal

Használjunk jogtiszta szoftvereket, mert azokat folyamatosan karbantartják, frissítik, tehát garantáltan biztonságosak. Ha ingyenes szoftvert töltünk le, előtte „guglizzuk” ki, hogy mit írnak róla és magáról a fejlesztőről, így elég jó eséllyel ki lehet szűrni a kártékony szoftvereket. Emellett természetesen el kell végeznünk a megfelelő tűzfal beállításokat, ehhez segítséget kaphatunk telepítés közben az operációs rendszertől vagy később a gyártó weboldalán elhelyezett leírásból.

Soha ne kattintsunk felugró ablakokra

Laptopok, mobiltelefonok, táblagépek esetében ugyanaz az aranyszabály: felugró ablakokra ne kattintsunk rá. Árulkodó jel, ha ezekből olyan sok van, hogy véletlenül is rá tudunk kattintani. Ilyenkor egyből be kell zárni a futó alkalmazást, weboldalt.

Fizikailag is vigyázzunk készülékeinkre

Nagyon fontos, hogy mobil eszközeinkre (legyen az mobil, laptop, vagy tablet) fizikailag is vigyázzunk. Csak mi férjünk hozzá, ne adjuk oda másoknak, mindig tudjuk, hogy hol van, állítsunk be rajta akár többszörös biztonsági kódot.

Otthonról minden biztonságosabb

Ha otthon vásárolunk online, jogtiszta szerverről indított oldalon, akkor nagy átverésnek ritkán lehetünk áldozatai. Vigyázni kell köztéren, kávézóban, mert a wifi hálózat ott nem biztonságos.

Virtuális bankkártya

Ha online nem e-mailre vagy ellenőrizetlen hirdetésre rákattintva vásárolunk, illetve a bankkártyánkra átmenetileg csak éppen akkora összeget küldünk, amely a kiválasztott termék online megvásárlásához szükséges, akkor teljes a vásárlói biztonság. Éljünk a bankok virtuális bankkártya szolgáltatásával.

Amit feltöltünk az internetre, az örökre ott is marad

A „digitális lábnyom” nem csak egy hangzatos kifejezés, hanem komolyan kell venni: minden, amit feltöltünk, megosztunk, kommentelünk, publikálunk, az a virtuális térben megmarad. Tehát, gondoljuk meg kétszer is, mit mutatunk meg magunkból, mindennapjainkból, mert az akár évek múlva is befolyásolhatja az életünket. Szélsőséges esetben egy jól sikerült buli fotó akár egy jövőbeli álláslehetőségtől is megfoszthat minket

Tartalomszűrők, virusvédelmi eszközök használata

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az ingyenesen is elérhető tartalomszűrők és virusvédelmi eszközök jelentőségét. Léteznek alapítványok, amelyek folyamatosan karbantartják a potenciálisan veszélyes weboldalak listáit. Ezek rendszeresen frissülnek is a szűrőprogramokban, ahol mellesleg egyénileg is beállíthatók olyan oldalak, amihez nem szeretnénk, ha a gyerekek hozzáférnének. A védelem egy másik aspektusból is fontos: nem csak a minket támadhatnak meg, hanem maga a gépünk válhat eszközzé egy összpontosított támadás során, ahol akár többmillió gép hadrendbe állítva támadhat meg és omlaszthatja össze a világ legnagyobb weboldalait is, hogy utána onnan adatokat bányásszon.

Forrás: hirado.hu