Couple browsing internet

Távmunka, osztott munka vagy rugalmas munkavégzés – egyre népszerűbbek már hazánkban is. Vajon hányan élnek ezzel a lehetőséggel? Mindenki számára vonzó-e pizsamában, kávéval a kezünkben dolgozni? Vajon mindenki képes rá?

Sokszor halljuk, hogy aki nem ül az asztalánál a munkahelyén, az lóg. Pedig a távmunkának pont ez a lényege. Az infokommunikációs szektorban akár a világ másik feléről is végezhetünk munkát.

Marthy Réka, a TcT Hungary PR koordinátora a Kossuth Rádió Napközben című műsorában saját tapasztalatairól számolt be. Elmondta, hogy a szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégnél szinte mindenkinek van lehetősége arra, hogy távmunkában dolgozzon. Szerinte a számítógép előtt végezhető munkák többségét otthonról is el lehet végezni, hiszen ezek nem helyhez kötöttek, ilyen például a könyvelés, az ügyfélszolgálat, illetve az adminisztratív munkakörök.

Hosszú még az út addig, hogy a távmunka széles körben elfogadottá váljon – mondta Sinkó Judit, a Cisco közép-európai pr-vezetője Hozzátette, ma már látható, hogy olyan szakmák is beilleszthetők ebbe a rendszerbe, amelyekről korábban azt gondolták, csak fizikai kontaktusban értelmezhetőek. Az adásban elhangzott riportban egy orvos mesélt angliai távmunkájáról, radiológiai leletek távelemzéséről.

A szakember szerint az ilyen jellegű munkára fel lehet készülni, hiszen sokan hajlamosak az otthoni időt szétforgácsolni, de meg lehet tanulni koncentrálni és az időt helyesen beosztani. Megjegyezte, hogy ma már sokféle modell létezik, amikor csak a nap bizonyos részeiben vagy a hét bizonyos napjain végzik távolról a munkát a dolgozók. Vannak arra is módszerek, hogy ne személytelenedjen el ez a fajta munka: közös találkozók, megbeszélések, ebédek vagy csapatépítő programok beiktatásával.

Sinkó Judit azt mondta, hogy a távmunka nem feltétlenül jár kevesebb bérrel. Sőt, a közelmúltban végzett kutatásaikra hivatkozva megjegyezte, a mai Y-generáció a rugalmas munkavégzést legalább annyira fontosnak tartja, mint a jó fizetést.

Balázs Tibor, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a rugalmas foglalkoztatáshoz minden vállalatnál ki kell alakítani a megfelelő jogi hátteret és munkarendet. Így tud csak működni a rendszer és így találhatja meg mindenki a számára megfelelő elemet – hangsúlyozta.

Forrás: hirado.hu

2016. február 3. 10:23 | eMunka