facebook_reactions

Pillanatokon belül nyomkodhatjuk az öt új, érzelemnyilvánításra felkínált emotikont. Megszámlálhatatlanul sok pletyka, híresztelés után immár valósággá vált, hogy bővíti ikonikus tetszésnyilvánítási készletét a közösségi oldal. A Facebook blogbejegyzése szerint élesedett a Reactionsnek nevezett funkció, amely a lájk mellett öt új érzelmi reakció kinyilvánítására ad lehetőséget.

Dislike nincs, de majdnem

Az alábbi videóban látszik a rendszer működése, ami egyébként megfelel a néhány hónappal ezelőtt megjelent információknak. Az eddigi gyakorlattól annyiban tér el a Reactions, hogy a lájk gomb hosszabb idejű megnyomása (vagy asztali gépeken a kurzor ráirányítása) után összesen hatféle lehetőséget kínál fel.

Így mostantól ismerőseink bejegyzéseit imádhatjuk (love), derülhetünk (haha) vagy csodálkozhatunk (wow) rajtuk, kifejezhetjük együttérzésünket (sad), illetve akár mérgelődhetünk is egy sort (angry). Bár a lájk létezésével egyidejű a felhasználói nyomás a dislike, azaz a nem tetszik gomb bevezetésére, ezt elegánsan elkerülték a Facebooknál. Igaz, az új emotikonok közül a legutolsó praktikusan egyenértékű lehet azzal.

Alaposan megrágták

A fejlesztés önmagában meglehetősen “ártalmatlannak” tűnik, ám nem véletlen, hogy bevezetését nagyon alapos előkészítés előzte meg. A lájk a Facebook-ökoszisztéma alfája és omegája, bármiféle változtatás a rendszeren magát az üzleti modell működését zavarhatja meg. A hírek szerint legalább egy éve folyik a tervezés, kutatás, fejlesztés. Ennek keretében tavaly ősszel több országban kezdtek bizonyos csoportoknál éles tesztekbe, hogy feltérképezzék a felhasználói viselkedést, reakciókat.

A most bejelentett és globálisan várhatóan az elkövetkező egy-két napban megjelenő Reactions eszköztára például első körben tartalmazta a jajkiáltást (yay) is, ám erről kiderült, hogy az emberek alig használják, ezért mennie kellett. Talán nem meglepetés, hogy a szeretetet kifejező emotikon a tesztek során országtól, csoporttól függetlenül a leginkább kedvelt véleménynyilvánítási forma volt. Hamarosan pedig mi is szembesülhetünk hírfolyamunkon a szeretet tengerével.

Forrás: Bitport
Fotó: Bitport