szuloi-felugyelet-gyermek-anya-internet-mobil-tablagep-tablet-Foto_AFP-e1438343722168

Bár a szülők fele úgy gondolja, a gyermekekre irányuló online fenyegetések folyamatosan nőnek – kezdve az online zaklatástól a nem kívánatos tartalmakig –, csak harmaduk tesz is ellenük.

A felmérésből kiderült, hogy a felnőttek 20%-a nem tesz semmit annak érdekében, hogy megvédje gyermekeit az internet fenyegetéseitől, annak ellenére, hogy hasonló arányban (22%) tapasztaltak valós online fenyegetést, beleértve a nem kívánt tartalmakat, a veszélyes idegeneket és az internetes zaklatást. Pedig 53%-uk fél attól, hogy az internet valamilyen formában befolyásolja gyermekei egészségét vagy kedélyállapotát.

A szülők harmada (31%) érzi úgy, hogy nincs ráhatása arra, amit gyermeke lát vagy csinál online, míg közel kétharmaduk (61%) nem törődik azzal, hogy az internetes fenyegetésekről beszéljen a gyermekeinek. Ahol pedig intézkedések történnek, olyan dolgokra fókuszálnak, amelyek nagyrészt hatástalanok: például 28%-uk mondta azt, hogy ellenőrzi gyermekei böngészési előzményeit, bár ebben a szakaszban a legtöbb kár már úgyis megtörtént. Csupán negyedük (24%) telepített szülői felügyelet szoftvert.

“Sok mai fiatal esetében a mobiltelefonok és számítógépek online használata gyakran rejtve marad a szülők előtt és a mindennapi élet szerves részévé vált. A tanulmányunk azt mutatja, számos szülő tehetetlennek érzi magát azzal kapcsolatban, hogy mi történik ezeken az eszközökön. Léteznek azonban olyan egyszerű és pozitív intézkedések, amelyeket a szülők megtehetnek annak érdekében, hogy megvédjék a fiatalokat. A lényeg az, hogy összekapcsolják a gyakorlati óvintézkedéseket, például telepítsenek szülői felügyelet szoftvert és a számítógépeket tartsák családi ellenőrzés alatt, valamint beszéljenek a gyermekeikkel a potenciális fenyegetésekről és azok kezeléséről.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.
Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu
2016. február 8. 10:28 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő