kb_kep2-e1457085276256-1024x982

Pécs városában másfél éve működik a világon egyedülálló közbiztonsági rendszer, mely az utcai támadások ellen jelent hathatós segítséget. Az alkalmazásnak mostanra már közel 20 ezer felhasználója van.

Utcai támadások esetében nincs arra mód, hogy kritikus helyzetben elővegyük telefonunkat, feloldjuk a képernyőzárat, felhívjuk a rendőrséget és elmondjuk, hogy épp mi történik. Pécsett azonban egy olyan közbiztonsági rendszer működik, amelynek segítségével a telefonunkról érkező a riasztás pedig 1-2 másodpercen belül megjelenik a rendőrségen.

Több nőt is megmentett már

A Kezedben a biztonságod elnevezésű telefonos biztonsági alkalmazás már több esetben mentett meg hölgyeket, az indulása óta pedig folyamatosan fejlesztjük a helyi rendőrkapitánysággal és az önkormányzattal együtt – mondta el a hirado.hu-nak Rózsavölgyi Péter, a fejlesztő cég ügyvezetője.

Az app előzménye egy másik alkalmazás volt, amelynek elsősorban családi funkciója volt, és gyermekek számára készült, akik baj esetén riaszthatták szüleiket. Azt azonban továbbfejlesztették, a pécsi városvezetés és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig támogatta Rózsavölgyiék kezdeményezését, így a világon egyedülálló rendszer immár másfél éve működik Pécsett.

Kulcstartón a segítség

Az új eszköz segítségével a riasztás egyenesen a közterület-felügyelethez, majd a rendőrséghez fut be. Az ingyenes alkalmazás bármelyik okostelefon-rendszerre alkalmazható. Segélykérés esetén két másodpercen belül legalább hatszor meg kell nyomni a be- és kikapcsoló gombot, így a telefont nem is kell elővenni, hogy riasztani tudjuk a hatóságot.

Be lehet azt is állítani, hogy az alkalmazás figyelje a headset csatlakozóját, amelyet ha a bajba jutott kiránt a telefonból, automatikusan beindul a riasztás. Ezen kívül vezeték nélküli, zsebben, karkötőn, nyakláncon, csuklón, kulcstartón hordható eszközöket is használhat a segítségkérő, melyek nem nagyobbak egy 200 forintos érménél, és a rajtuk lévő gombbal ugyanúgy riasztást indíthat, mint a fenti esetekben.

A rendszer jelenleg Pécs közigazgatási határian belül működik.

A riasztás a közterület-felügyelet központjához fut be, ahol figyelik a térfigyelő kamerák képeit. Egy erre dedikált számítógépen fut a rendszer, a riasztás után pár másodperccel pedig térképes felületen jelenik meg a riasztás pontos helye, a riasztó telefonszáma, esetenként a fényképe is, amennyiben feltöltötte azt, a diszpécser pedig látja az általa megadott jelszót. Ezután elsőként megpróbálják telefonon a felhívni, ha nem veszi fel, akkor a rendőrség a helyszínre indul. Ha felveszi a telefont, és bemondja a jelszavát, akkor leáll a folyamat, ha azonban rossz jelszót ad meg, akkor is a segítségére siet a rendőrség, hiszen lehetséges, hogy a bajba jutott kényszerített helyzetben van – magyarázta Rózsavölgyi Péter. Az alkalmazást természetesen le lehet állítani egy jelkód segítségével.

Vagy a rendőrség jön, van elijeszti a támadót

Az alkalmazásnak van egy családi funkciója is: az apphoz társíthatjuk bármely családtagunkat, barátunkat, szülőt vagy gyermeket, így a riasztást nem csak a közterület-felügyelet, de rögtön a beállított személy is megkapja.

„Kaptunk már néhány visszajelzést olyanoktól, akiket szó szerint megmentett a rendszer. Tavaly egy 16 éves lány életét mentette meg az alkalmazás, amikor megtámadták az utcán, és történt egy másik eset is: egy hölgy hazafelé tartott az éjszakai műszakból, amikor észrevette, hogy követik. Bár az  app alapvetően rezgéssel jelzi a bajba jutottnak, hogy elindította a riasztást, de van hangos riasztásra is lehetőség, a megtámadott nő pedig ezt választotta, ezzel elijesztve támadóját” – fogalmazott.

Országosan is jó szolgálatot tenne

A telefonhívásoknál is gyorsabb segítséget ígérő alkalmazás az ügyvezető szerint országos rendszerként visszaszorítaná a támadásokat és csökkentené a nemi erőszakok számát is. Ha pedig minden megyeszékhelyen működne a riasztórendszer, akkor rögtön a legközelebbi központba érkezhetne a riasztás – fogalmazott Rózsavölgyi Péter.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a hirado.hu érdeklődésére közölte:  az alkalmazás elsősorban megelőzési szempontból hasznos, biztonságérzetet ad a felhasználónak és családtagjainak. A riasztási lehetőséggel a segítség kérése gyorsabban tud eljutni a rendőrség Tevékenység-irányítási Központjához, és szükség esetén a rendőrök meg tudják tenni a megfelelő intézkedéseket – tették hozzá.

 

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2016. március 5. 14:06 | eDemokrácia, Haladó, Hasznos linkek, Kezdő, Magyar sikerek