??????????????????????????????????????????????????

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) 2016. február 17-én kötötte meg a támogatási szerződést az uniós forrásból finanszírozott Digitális szakadék csökkentése (GINOP 6.1.2) projekt megvalósítására, amelyben a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) kiemelt szerepet kap.

A projekt alapvető célja a felnőtt lakosság digitális készségeinek fejlesztése, amely hozzájárul a munkaerő piaci versenyképességük növekedéséhez, és segíti őket a mindennapi kapcsolattartásban és az ügyintézésben.

A projekt megvalósítása során a KIFÜ egyik fő feladata a képzés alapjául szolgáló, az informatikai alapképességek elsajátítását és oktatását lehetővé tevő Infokommunikációs Egységes Referenciakeret (IKER) két szintjének kifejlesztése, a tananyagok mellett a mérési és értékelési eszközök elkészítése. A KIFÜ feladata továbbá a képzések helyben történő népszerűsítése, és a képzések során a résztvevők személyes mentorálása. Ennek érdekében az ügynökség országszerte mintegy 400 eTanácsadó segítségét veszi igénybe, akik mentorként támogatják az állampolgárok képzését.

A felnőttképzési programban az informatikai eszközök használatának elsajátítása mellett, a közösségi internetszolgáltató helyek használatának ösztönzése, valamint az interneten is elérhető közszolgáltatások megismertetése is fontos célként szerepel. A  közel 9 milliárd forintos projektben 100 ezer fő képzése zajlik 2017 végéig, a cél az, hogy legalább 90 ezer állampolgár szerezze meg az informatikai alapkészségeket igazoló tanúsítványt.

A projektet megvalósító konzorcium tagja a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az IKT-iparágra a kormány nemcsak a nemzetgazdaság egyik lehetséges kitörési pontjaként, hanem olyan eszközrendszerként is tekint, amely képes elősegíteni, hogy állampolgárai jobb, kényelmesebb és tartalmasabb életet éljenek. A „Digitális Jólét Program” keretében történő fejlesztések célja tehát az összes magyar állampolgár életminőségének további javítása.

Forrás: KIFÜ