e-kereskedelem_webshop1

Külföldi cégekkel szemben felmerült fogyasztói panaszok esetén segít az Európai Fogyasztói Központ. A hazánkban vagy külföldön megrendezésre kerülő szabadidős rendezvényekre, koncertekre és sporteseményekre sok külföldi székhelyű online jegyértékesítő vállalkozás is árul belépőjegyeket.

Előfordulhat, hogy a külföldi cég nem küldi meg a vásárlónak a jegyeket az esemény kezdetéig vagy hamis jegyeket értékesít, így a várt élmény meghiúsulása mellett az esemény helyszínére történő kiutazás és szállásfoglalás költsége is a fogyasztó kára lesz. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK) tapasztalatai szerint a határon átnyúló online jegyvásárlásokkal kapcsolatban az alábbiakat érdemes tudni:

• Óvakodjunk az olyan weboldalaktól, amelyek arról próbálnak meggyőzni minket, hogy náluk még kapható jegy – általában az eredeti ár többszöröséért – olyan eseményre, melyekre hivatalosan már az összes elkelt. Ilyen esetekben az eladók általában azt ígérik, hogy a jegyet rövid idővel az esemény előtt küldik meg a vásárlónak, vagy pedig a helyszínen adják át részére. Gyakran azonban többszöri ígérgetés ellenére a jegyet sem kapja meg a helyszínre kiutazó fogyasztó, az eladó pedig elérhetetlen lesz.

• Fontos tudni, hogy belépőjegy online megvásárlása esetén a fogyasztót nem illeti meg jogszabály alapján elállási jog, azaz a jegyvásárlás után nem gondolhatjuk meg magunkat, és nem kérhetjük vissza a jegy árát, ha mégsem tudunk elutazni a rendezvényre.

• A szervező döntése alapján a megvásárolt jegyek továbbértékesítésének is szigorú szabályai lehetnek, amelyek be nem tartása a jegy érvénytelenségét és a rendezvényre való bejutás meghiúsulását is eredményezheti.

• A fenti tanácsok hasznosak lehetnek a 2016-os év egyik nagy érdeklődésre számot tartó sporteseményével, a franciaországi labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatban is. A jegyvásárlásra és a jegyek továbbértékesítésre vonatkozó tudnivalók és szabályok megtalálhatók az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honlapján.

• A külföldi webáruházban, közvetítő oldalakon vásárolt jegyekkel kapcsolatos probléma esetén fogyasztói jogaink érvényesítése nehézségekbe ütközhet, és a kapcsolatfelvételnek a nyelvi korlátok mellett földrajzi akadályai is lehetnek.

• Javasolt, hogy kizárólag hivatalosan kijelölt viszonteladóktól, jegyirodáktól vásároljuk meg a jegyeket. A hivatalos jegyértékesítő pontokról és weboldalakról a rendezvény vagy sportesemény szervezőjénél (például a honlapján) tájékozódhatunk.

Ha valamilyen probléma merül fel egy külföldi jegyértékesítő portálon vásárolt belépőjeggyel kapcsolatban, a fogyasztó az Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat tanácsért és ingyenes segítségért a panasz rendezése érdekében. A magyar fogyasztók akkor kérhetik a központ közreműködését, amikor a panasszal érintett külföldi vállalkozás nem Magyarországon, hanem valamely másik európai uniós tagállamban, valamint Izlandon vagy Norvégiában rendelkezik székhellyel.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2016. április 7. 16:26 | eGazdaság, Haladó, Kezdő