Handshaking

Együttműködési szerződést írt alá hétfőn a győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary az egyetem távközlési és infokommunikációs képzésének fejlesztéséről, a hallgatók szakirányú, gyakorlati ismeretekkel bővített képzéséről.

A szerződés értelmében a következő öt évben az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési és informatikai képzést mintegy 100 millió forint értékben támogatja a Huawei, egyebek között a “Huawei Akadémia és Labor” beindításával. A most létrejött szakemberképzési együttműködés a 2015. novemberében Pekingben rendezett 4. Kína-Kelet-Közép-Európa találkozón megkötött stratégiai partneri megállapodás első konkrét eredménye.

A kínai távközlési vállalat az első magyarországi egyetemi partnerség létrejötte alkalmából “Huawei HPC” (high performance computing), azaz a kutatás-fejlesztési munkához elengedhetetlen magas számítási kapacitású szerver-csomagot bocsát az oktatási intézmény rendelkezésére, továbbá segítséget nyújt az egyetem számítástechnikai infrastruktúrájának továbbfejlesztéséhez.

A kínai távközlési technológiai vállalat a hallgatók közös szakirányú továbbképzésében, általános vállalati igényeknek megfelelő képzésfejlesztésben, szakmérnök-képzés indításában is megállapodott a győri egyetemmel. Karish Cui, a Huawei technológiai igazgatója a szerződés aláírása alkalmából elmondta: a Huawei hosszú távú magyarországi jelenléte szempontjából elengedhetetlen az egyetemi partneri háttér létrehozása. Rámutatott: az együttműködés fő célja, hogy közösen gondolkodjanak a helyi ipar- és szakági szereplőkkel egy jobban összekapcsolt, prosperáló gazdaság megteremtésén és fenntartásán.

A Huawei “vérében van” az innováció, az ügyfélközpontúság és az a meggyőződése, hogy a képzett munkaerő viszi előre az üzletet, ezt a szemléletet találták meg a győri egyetemen – mutatott rá. Földesi Péter, az egyetem rektora arról beszélt, hogy nem hagyományos támogatást kérnek a Huaweitől, hanem közös gondolkodást, fejlesztést, valódi együttműködést.

Kiemelte, hogy Győrben a 21. század egyetemét, egy nyitott, a társadalommal és a gazdasággal interakcióban lévő oktatási intézményt építenek. Elmondta, hogy az intézmény nagyon jól teljesít a legfontosabb egyetemi indikátorok, az elhelyezkedés és a fizetések területén.
Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hangoztatta, hogy egy ország nyitottsága és érettsége az infokommunikációra az általános társadalmi, gazdasági fejlődés kulcsa. A kormány célja vonzóvá tenni a fiatalok számára a szoros iparági kapcsolatokat ápoló felsőoktatási intézményeket – mondta. Az államtitkár jelezte, hogy a kormány meg kívánja erősíteni a gazdaság számára hasznos ismereteket oktató egyetemi tanszékeket.

Forrás: Infotér

2016. május 24. 15:29 | Haladó, Kezdő, Magyar sikerek