Business man holding smartphone

Nem kell külön alkalmazást telepíteni: mértékkel használva a két kevéssé ismert menüpont felkeresése sokat javíthat az egyre lassuló mobilon. A „gyorsítótár törlése” (clear app cache az angol nyelvűre állított mobilokban) és a „gyorsítótár adatok törlése” (clear app data) menüről van szó. Majdnem ugyanúgy hangzik, de nem ugyanaz.

Mit jelent a gyorsítótár törlése?A gyorsítótár (cache) ideiglenes tárhely az Androidban, melynek az a feladata, hogy bizonyos típusú adatokat megtartva gyorsabbá és zökkenő mentesebbé tegye az adott alkalmazás betöltését: ettől érzékeljük olyan gyorsnak a már használt appok indulását, szemben azokkal, amelyeket most telepítettünk. A weboldalak is gyorsabban töltődnek a második látogatástól kezdve.A droid jól kezeli ezt a területet, fölöslegesen nem kell beavatkoznunk, de bizonyos idő után előfordulhat, hogy egyik-másik alkalmazás lelassul, vagy zavarosan működik. Ekkor lépjünk be a Beállítások/Alkalmazások/ menüben az adott alkalmazáshoz, s érintsük meg a gyorsítótár törlése opciót. Jó eséllyel korrektebben működő alkalmazásunk lesz.

Mi van a gyorsítótár adatok törlése mögött?

Ez keményebb lépés: míg a gyorsítótár törlésével semmit sem kockáztatunk, a gyorsítótár adattörlése kicsit rizikósabb. A Beállítások/Tárhely/Gyorsítótár adatok törlése az egész rendszer cache-ét, gyorsítótárát kukázza ki. Ha lelassult telefon, s még nincs lelkierőnk a Gyári alapbeállítások visszaállításának megnyomásával mindent lenullázni és és újratelepíteni, akkor folyamodhatunk ehhez a megoldáshoz. Mintegy mellékhatásként tárhelyet is visszanyerünk, mert némelyik falánk applikáció akár gigabájtnyi területeket foglal (gyorsítótáraz) magának.

Forrás: hirado,hu
Fotó: hirado.hu
2016. május 9. 12:23 | Haladó, Hasznos linkek, Kezdő