46839_copy_3_sz

Feltűnően magas arányban használnak Magyarországon licenc nélküli szoftvereket. Egy százalékot csökkent a számuk az utóbbi években. Ez annak ellenére van így, hogy a BSA legújabb, szoftverhasználatot vizsgáló globális felmérése (Global Software Survey) szerint egyértelmű a kapcsolat a nem jogtiszta szoftverek használata és a kibertámadások között.

Azt állapították meg A jogtiszta szoftverek kínálta esély – Seizing Opportunity Through License Compliancecímet viselő vizsgálatban, hogy Magyarországon a licenc nélküli szoftverek aránya eléri a 38 százalékot, amely 1 százalékos csökkenést jelent a BSA által 2013-ban felvett adatokhoz képest.

A felmérés, amely az egyéni felhasználókra, rendszergazdákra és vállalkozókra terjedt ki, megerősíti, hogy a licenc nélküli szoftverek használata még mindig magas, valamint a magánfelhasználók és a vállalkozások egyaránt a tűzzel játszanak, amikor licenc nélküli szoftvereket használnak. Ennek az az oka, hogy nagyon erős az összefüggés a kibertámadások és a licenc nélküli szoftverek használata között.

Ahol licenc nélküli szoftvert használnak ott jelentősen megnő a kártékony programokkal (malware) való megfertőződés esélye. A kártékony programok által okozta incidensek kezelésének költsége pedig tetemesek lehetnek. Csak 2015-ben a kibertámadások több mint 400 milliárd dolláros kiadást okoztak a vállalkozásoknak világszerte.

Forrás: Infoter
Fotó: Infotér